Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Nuo paslaptingų rezidencijų Pekino hutonguose iki milijoninių kolekcijų Šanchajuje

Lietuvos kultūros institutas

Grupė Lietuvos meno rezidencijų kuratorių gegužės 16-22 d. vyko tiriamojo vizito į Kiniją. Ekspertų vizito programą organizavo Lietuvos kultūros atašė Kinijoje ir nepriklausoma meno rezidencija Pekine „i: project space”. Vizite dalyvavo Nidos meno kolonijos meno direktorius Vytautas Michelkevičius, Kauno menininkų namų rezidencijų programų kuratorius Edvinas Grinkevičius ir Tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos rezidencijų erdvės „Sodų 4” kuratorė Milda Dainovskytė.

Gegužės 17 d. „i: project space” Pekine Lietuvos kuratoriai pristatė Lietuvos kontekstą, savo atstovaujamas meno organizacijas ir jų programas. Renginyje t.aip pat prisistatė svarbiausios Pekino meno institucijos, rengiančios tarptautines meno rezidencijų programas: „Inside Out” meno muziejus, kuriame prieš keletą metų drauge su Kauno fotografijos galerija buvo surengta didžiulė Lietuvos šiuolaikinės fotografijos paroda; „Red Gate” galerija – pirmoji nepriklausoma galerija Kinijoje, įkurta dar 1991 m.; fotografijos centras „Three Shadows”, kurį įkūrė garsi fotografų menininkų pora Rong Rong ir Inri; Kinijos rezidencijų internetinis tinklapis, pristatantis virš 40 meno rezidencijų įvairiuose Kinijos miestuose. Tinklapio komanda kasmet aplanko kiekvieną iš pristatomų rezidencijų, tikrina menininkų atsiliepimus ir siekia užtikrinti, kad jų puslapyje www.chinaresidencies.com pateikiama informacija yra aktuali ir patikima.

Pasak Mildos Dainovskytės, LTMKS projektų erdvės „Sodų 4” atstovės, „i: space project kuratorių sudaryta programa, aprėpusi ir Pekino senamiestyje glūdinčias nepriklausomas rezidencijų programas, ir prabangias kolekcijas turinčius muziejus, atskleidė nemažai kontrastų ir subtilybių. Ši pažintis įkvėpė ieškoti bendrų interesų taškų ir keistis patirtimi tiek tarp menininkų, tiek ir tarp kuratorių”.

Pekine lietuviai turėjo unikalią galimybę apsilankyti senąjame Baitasi rajone esančioje „ii space”, 798 meno rajone esančiose UCCA, „M Woods”, „Video Bureau”, „Institute for Provocation” galerijose, susipažinti su nepriklausomomis meno projektų erdvėmis:  „de – Art Space” ir kuratoriumi Xia Yanguo; „Salt Projects” ir koordinatore Kaini Zhou; „Yipai Hutong” ir įkūrėju video menininku bei poetu Zai Zai.

Vėliau greituoju traukiniu kuratorių grupė išvyko į Šanchajų, kur apsilankė prabangioje Bundo krantinėje įsikūrusiame Swatch Art Peace viešbutyje ir susitiko su ten reziduojančiais menininkais iš Vokietijos, JK, Danijos. 1908 m. statybos modernistiniame viešbutyje yra įrengtos menininkų dirbtuvės ir apartamentai, o ant stogo esančioje terasoje atsiveria vaizdas į praplaukiančius laivus ir Pudongo dangoraižius. Pilną menininkų išlaikymą 3-6 mėnesių trukmės rezidencijose suteikiančios programos atrankos tarptautinėje komisijoje yra ir aktorius George Cloony.

Vadinamąjame Šanchajaus silikono slėnyje įsikūrusiame HOW Art muziejuje vizito dieną buvo eksponuojama Nam June Paik ir Joseph Beuys paroda. Kuratoriai turėjo progą užsukti į viešbučio VIP susitikimų kambarius, kuriuose eksponuojami muziejaus kolekcijos darbai, sukurti Ai Weiwei, Yayoi Kusama, Jef Koons ir kt. Šio muziejaus iniciatyva organizuojamos tarptautinės meno kuratorių rezidencijos.

Daugiausiai lietuvių emocijų sukėlė pusdienio išvyka į Sūdžou rajone senoviniame vandens miestelyje įsikūrusią „Untitled Space”. Čia menininkų rezidencijos įkurtos buvusiame tankų ir ginklų fabrike. Kuratoriai drauge su čia reziduojančiais menininkais iš Meksikos, Taivano ir Australijos pietavo vietiniame restoranėlyje, plaukiojo tradiciniu kinišku laiveliu sampanu pro septynis šimtus metų skaičiuojančius mėnulio formos tiltus ir diskutavo apie rezidentų sąveikas su vietos bendruomenėmis.

Grįžę į Pekiną lietuviai tiriamąjį vizitą Kinijoje užbaigė tradicinėje kinams pasilinksminimų vietoje – KTV, arba kitaip – kiniškame karaoke.

Po vizito Kauno menininų namų rezidencijų programos kuratorius Edvinas Grinkevičius sakė, jog šis vizitas buvo kruopščiai suorganizuotas ir atskleidė tiek nepriklausomų ar pogrindinių erdvių, tiek didelių muziejų kuruojamas rezidencijų programas. „Įdomu, kad, priešingai nei Lietuvoje, čia kultūrinės erdvės dažnai yra remiamos ne valstybinių programų, o privačių iniciatyvų ar kolekcininkų. Tačiau turinio prasme stinga aktualumo, daug kas lieka Vakarų šiuolaikinio meno ir kultūros imitacija, lyg tie padirbti balenciagos ar gucci mar6kinėliai. Kinijoje akivaizdus kuratorių poreikis kurti turinį erdvėms, kurių šioje šalyje nestinga”, –  teigė E. Grinkevicius.

Lietuvos kuratorių vizitas Kinijoje inicijuotas ir iš dalies finansuotas Lietuvos kultūros atašė Kinijoje lėšomis.

Nuorodos į meno rezidencijų programas Kinijoje:

China Residencies tinklas www.chinaresidencies.com

Nuorodos į tekste paminėtas organizacijas:

Pekine

i: project space http://www.yi-projectspace.org

Inside Out Art Museum https://www.ioam.org.cn/about-museum/

Red Gate Gallery http://www.redgategallery.com

Three Shadows Photography Art Center https://www.threeshadows.cn/cn/

UCCA Ullens Center for Contemporary Art http://ucca.org.cn/en/

M Woods Art Museum https://www.mwoods.org

Video Bureau https://www.facebook.com/VideoBureau/

Institute for Provocation https://www.iprovoke.org

de – Art Space https://www.facebook.com/deartcenter/?hc_ref=ARSiCKMQpaLu4U4bbpzt2Ac-OYkeC-k_76eaUz048LFv63WdR-S8801-HYSKRmw0aqM

Salt Projects http://yuanfuca.com/salt-projects/

Yipai Hutong http://www.chinaresidencies.com/residencies/yi-pai-hu-tong-hutong-p

Šanchajuje

Swatch Art Peace Hotel https://www.swatch-art-peace-hotel.com/artist-residency

HOW Art Museum http://www.chinaresidencies.com/residencies/how-international-curatorial-residency-program

Untitled Space http://www.chinaresidencies.com/residencies/untitled-space-wu-ti-kong-jian

Lietuvos kultūros atašė Kinijoje Agnės Biliūnaitės parengta informacija