Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvos kultūra lapkričio Vokietijoje

Lietuvos kultūros institutas

Šį lapkritį Vokietijoje – ypatingai daug lietuviškų vardų ir pavadinimų afišose: kinas, džiazas, fotografija ir keramika šturmuoja Vokietijos miestus.

Lietuviški filmai – Liubeko filmų festivalyje

Lapkričio 1–5 dienomis filmų festivalis „Nordische Filmtage Lübeck“ pristato lietuviškus filmus. Dokumentinių filmų programoje bus rodomas Jūratės Samulionytės ir Vilmos Samulionytės režisuotas filmas ,,Liebe Oma, guten Tag!” ir Olgos Černovaitės dokumentinis filmas ,,Drugelio namai”.

Po Lietuvoje filmuoto filmo ,,Leningrado simfonija” peržiūros ,,Filmforum” diskusinėje erdvėje bus galima pasiklausyti istorikės Sönke Neitzel ir britų žurnalistės bei rašytojos Anna Reid ekspertinių įžvalgų. Trumpametražių filmų programoje bus pristatyti Jorės Janavičiūtės filmas ,,Kur dingsta daiktai, kur dingsta žmonės” ir Vyganto Kirejevo ir Gajane Kalatshjan filmas ,,Beyond the Arctic Circle”. Mažiesiems festivalio dalyviams bus pristatomas 2017 metų geriausiu animaciniu filmu  Lietuvoje nominuotas Igno Meilūno ,,Pono nakties laisvadienis”.

Nuo 1956 metų organizuojamas filmų festivalis ,,Nordische Filmtage Lübeck” – vienintelis festivalis Europoje, dedikuotas Šiaurės ir Šiaurės Rytų Europos kino menui. Kasmetinės festivalio dalyvės: Danija, Estija, Suomija, Islandija, Latvija, Lietuva, Norvegija ir Švedija.

Berlyno džiazo klube „b-flat“ skambės „Džiazo miniatiūros“

Šaunusis džiazo ketvertukas Giedrė Kilčiauskienė, Andrejus Polevikovas, Darius Rudis ir Vytis Nivinskas vėl vyksta į Vokietiją – lapkričio 6 d. berlyniečiams ir miesto svečiams jie pristatys „Džiazo miniatiūrų“ projektą, kuriuo susižavėjo jau du dešimtmečius veikiantis Berlyno džiazo klubas „b-flat“. Koncertą padėjo surengti LR kultūros atašė Vokietijoje Rita Valiukonytė kartu su Lietuvos muzikos informacijos centru. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Klubas „b-flat” nuo savo įkūrimo 1997-ais metais garsėja kaip viena aktyviausių Berlyno džiazo aikštelių, kur yra groję Bradas Mehldau, Joe Sample’as, Kurtas Rosenwinkelis, Aki Takase ir daugelis kitų. Nėra raktažodžio, kuris galėtų apibendrinti „b-flat“ stilistinį turinį. Džiazas ten skamba kasdien, ir kaskart – kitoks. Tad ką berlyniečiai ir miesto svečiai išgirs lapkričio 6-ąją?

Pirmiausia, jie išgirs lietuvišką santykį su džiazo standarto žanru. Nors mūsų šalyje džiazo standartai daugiausia traktuojami kaip pedagoginis repertuaras ir retai kada pasiekia profesionalią sceną, G. Kilčiauskienė, A. Polevikovas, V. Nivinskas ir D. Rudis nusprendė visą savo turimą patirtį panaudoti būtent klasikinio repertuaro interpretacijoms ir laiko išbandymus atlaikusiems šedevrams leisti suskambėti kitaip. Rezultatas buvo gražus ir netikėtas. Nepaisant to, jog atlikėjai nesiekė laužyti kanonų ir konfliktuoti su tradicija, jie kūrinius atliko šviežiai ir negirdėtai, paliudydami, kad nacionalinio džiazo savastis visai nebūtinai glūdi repertuariniuose pasirinkimuose, o gal kiek giliau.

Pagrindinis programos akcentas – nauji autoriniai kūriniai iš antrojo kvarteto albumo „VII“, kurių didžioji dalis (šeši iš septynių) sukurti lietuvių kalba. Užsienio publika šio to netenka, negalėdama paraidžiui sekti sąmojingų Giedrės minties vingių, patarlių ir perkeltinių artiesioginių prasmių įtampos. Tačiau emocinė dainų įkrova ir nuostabi lietuvių kalbos fonetika išlieka universalios ir paveikios. Ir žinoma, unikalus ir nepakartojamas G. Kilčiauskienės balso tembras, intonacijos ir nepaprastas solistės įtaigumas yra tarsi „vertėjai“, kurie kalbos barjerą turėtų paversti magija ir ne iki galo išsakytos paslapties kerais. Taip pat vokiečių publikai parengta visiškai šviežia A. Polevikovo kompozicija iš naujutėlio, dar lietuviškojo pristatymo tebelaukiančio albumo „Ethnic Mood“, kuriame pianistas perteikia subjektyvų savo, improvizuotojo, santykį su folkloru. G. Kilčiauskienė yra viena iš albumo įrašuose dalyvavusių vokalisčių, tad lapkričio 6-ąją nuskambės ir jai skirtosios dainos vokiškoji premjera.

 Berlyne atidaroma fotografės Monikos Požerskytės ir keramikės Agnės Kondrataitės darbų paroda

Lapkričio 9 dieną, galerijoje ,,Trofejas“ Berlyne atidaroma lietuvių menininkių Monikos Požerskytės ir Agnės Kondrataitės darbų paroda pavadinimu „Kitchen Staff“. Renginio partneris – Lietuvos kultūros institutas.

Jaunosios lietuvių fotografų kartos atstovė Monika Požerskytė pristatys darbus iš serijos ,,Life of Still Life“. Autorė nuotraukas perkelia ant medžio taip išryškindama ypatingą tekstūrą ir gylį. Žvilgsnis iš arti jos darbuose atskleidžia laikinumo grožį.

 Menininkė Agnė Kondrataitė kuria šiuolaikinę keramiką – lengvą, išgrynintų formų, plastišką, kurioje reikšmingas kiekvienas spaudas ir faktūrinis niuansas. Itin didelį dėmesį menininkė skiria spalvos švarumui, faktūrai, funkcionalumui ir konceptualumui.

 Giedrės Bartelt įkurta meno erdvė ,,Showroom Trofejas” jau daugelį metų pristato menininkus iš įvairių, daugiausiai Baltijos,  šalių. Pavadinimas ,,Trofejas“ simbolizuoja netikėtus, vertingus meninius keliautojos atradimus.