Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Vokietijos žiniasklaidos lyderiai tyrinės Lietuvos kultūros žemėlapį

Lietuvos kultūros institutas

Ruošiantis išskirtiniam Lietuvos kultūros pristatymui šių metų tarptautinėje Leipcigo knygų mugėje kovo gale, Lietuvos kultūros institutas organizuoja dvylikos didžiausių Vokietijos žiniasklaidos kanalų atstovų vizitą, kurio metu žurnalistai ne tik susipažins su daugeliu Leipcige pristatomų kūrėjų, bet ir ištyrinės Vilniaus bei Kauno miestus, atras sąsajas tarp mūsų šalių ir patirs žiemos gamtos grožį tolėliau nuo didmiesčių.

Sausio 23-27 dienomis į Lietuvą atvyks didžiųjų Vokietijos nacionalinių dienraščių, televizijos ir radijo kanalų, kultūros portalų „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, „Süddeutsche Zeitung“, „Der Tagesspiegel“, „Der Spiegel“, „Die Welt“, „Deutschlandradio Kultur“, „Börsenblatt u.a“, ZDF, MDR, „Deutschlandfunk“, „Leipziger Volkszeitung“ bei naujienų agentūros DPA kultūros skyrių redaktoriai.

Žurnalistai rengs straipsnius, radijo ir televizijos reportažus, interviu; televizijos laida „ZDF aspekte“ čia kurs dokumentinį filmą apie šiuolaikinę Lietuvos literatūrą. Visa ši medžiaga ne tik išsamiai pristatys Vokietijos auditorijai Lietuvos programą Leipcige, bet ir iš esmės pateiks šiuolaikinės Lietuvos kultūros panoramos įvairovę.

Prie žurnalistų grupės prisijungė ir projekto „Das Blaue Sofa“, bendradarbiaujančio su ZDF ir „Deutschlandradio Kultur“ kanalais, redaktorė Christiane Munsberg. „Das Blaue Sofa“ yra populiarus interviu su žymiais rašytojais ciklas, kuris kasmet transliuojamas ir iš Leipcigo knygų mugės. Pasak C. Munsberg, prieš ketverius metus ji lankėsi Baltijos šalyse, bet neturėjo galimybės susitikti su kultūros lauko autoriais ir veikėjais. „Vėliau man teko garbė Berlyne bendrauti su Tomu Venclova – jo asmenybė, kūryba paliko man nepaprastą įspūdį. Bet T. Venclova yra vienintelis Lietuvos rašytojas, kurį šiek tiek pažįstu. Man labai smalsu susipažinti su daugiau mūsų kaimyninės šalies autorių, jų kūryba“, – svarstė žurnalistė.

Jos kolegė iš naujienų agentūros DPA Birgit Zimmermann mano, kad Vokietijos auditorija yra labai suinteresuota gilesne pažintimi su Lietuvos literatūros ir kultūros scena, kadangi ši vis dar nėra gerai žinoma.

Kovo 23-26 dienomis Leipcige Lietuva pristatys net 26 naujas Vokietijos ir Austrijos leidyklų išleistas lietuvių rašytojų knygas. Vizito metu žurnalistai bendraus ne tik su autoriais Alvydu Šlepiku, Undine Radzevičiūte, Laurynu Katkumi, Giedra Radvilavičiūte, Laimonu Briedžiu, Kęstučiu Kasparavičiumi, Rimvydu Stankevičiumi, Renata Šerelyte, prof. Inge Lukšaite, Mikalojumi Vilučiu, Antanu A. Jonynu ir kitais, bet ir su daugybę literatūros kūrinių išvertusiais Corneliusu Helliu ir Markusu Roduneriu.

Iš Austrijos atvykstantis vertėjas C. Hellis kartu su rašytoju L. Briedžiu surengs žurnalistams ekskursiją po literatūrinį ir istorinį Vinių – kokį jie mato šį miestą iš dabarties ir praeities perspektyvų. Svečiai iš Vokietijos susipažins su Vilniaus universitetu, Lietuvos Nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Vilniaus dailės akademija, Kauno viduramžiškuoju ir modernistiniu paveldu ir kitomis reikšmingomis kultūros erdvėmis.

Žurnalistams pristatysime ne tik literatūrinę, bet ir kultūrinę „lietuviškojo pavasario“ Leipcige programą: apie savo projektą „Vargonų safario kronikos“ papasakos kompozitorius Arturas Bumšteinas, mono operą tamsoje „Confessions“ pristatys „Operomanijos“ prodiuserė Ana Ablamonova, fotografas Arturas Valiauga pasidalys savo atradimais, ieškant medžiagos garsiam vokiečių poetui Johannesui Bobrowskiui skirtai fotografijos parodai „Abipus Nemuno: tarp Rytų ir Vakarų“, kuratorė Virginija Vitkienė supažindins su paroda „Oxymora“.

Vokiečių žurnalistų vizitą vainikuos viešnagė poeto, rašytojo Eugenijaus Ališankos sodyboje Zabarijos kaime.