Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Kijeve pristatomas Lietuvos žydų kultūrinis paveldas

Lietuvos kultūros institutas

yivo-invitation-ua

Lapkričio 1 d. Kijeve, Nacionaliniame Taraso Ševčenkos muziejuje atidaroma Lietuvos žydiškojo paveldo paroda „YIVO Vilniuje: Legendos pradžia”. Ši paroda – finalinis projekto „Lietuva-Ukraina: kultūros bendradarbiavimas 2016” akcentas. Parodos atidarymo proga T. Ševčenko muziejuje vyks šeimyninio ansamblio „Klezmer Klangen” iš Vilniaus koncertas.

2015 m. sukako 90 metų, kai Vilniuje buvo įkurtas Žydų mokslo institutas (jidiš k. – Yidisher visnshaftlekher institut, sutrumpintai YIVO). Praėjusių metų rudenį Krokuvoje vykusio Lietuvos kultūros sezono metu Galicijos žydų muziejuje buvo pristatyta instituto veiklą įprasminanti paroda „YIVO Vilniuje. Legendos pradžia“, kurią sudarė žydų kultūros istorikė Lara Lempertienė ir dailėtyrininkė, Lietuvos ir Vilniaus modernybės tyrinėtoja Giedrė Jankevičiūtė. Atnaujinta, papildyta Lietuvos kultūros instituto iniciatyva parengtos parodos versija nuo šių metų pradžioje buvo pristatoma ir Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

YIVO kūrėjų tikslas buvo tirti Europos žydų kultūrą ir skleisti žinias apie ją. Instituto veiklą Vilniuje nutraukė XX a. vidurio Europą sukrėtusios politinės permainos. Pirmą smūgį sudavė 1940 m. sovietų okupacija, ardomąjį darbą užbaigė naciai. Paroda yra skirta YIVO pradžiai Vilniuje ir pristato Lietuvos valstybiniuose rinkiniuose išlikusius instituto istorijos ir veiklos liudijimus, kurių dauguma iki šiol nebuvo viešinama. Penki parodos skyriai nušviečia svarbiausius YIVO vilnietiškojo etapo aspektus – steigimo paskatas ir steigėjus, veiklos barus ir formas, įstaigos topografiją mieste ir tragišką instituto veiklos Vilniuje pabaigą.

Pasak L. Lempertienės, YIVO ne tik buvo žydų intelektualinio modernumo avangarde, bet ir studijavo to metų žydų modernizmo išraiškas, palaikė ryšius su jį propagavusiais menininkais, leidėjais ir kūrybinėmis sąjungoms, viena jų – Rytų Europoje veikusi ir ypač Ukrainoje suklėstėjusi Kultur-lige (Kultūros lyga). Kijeve atidaromos parodos proga lapkričio 2 d. T. Ševčenkos muziejuje vyks seminaras „Modernizmas Rytų Europos žydų kultūroje tarpukariu”, kuriame dalyvaus dr. Lara Lempertienė, dr. Giedrė Jankevičiūtė ir Ukrainos mokslininkai – dr. Irina Sergejeva, dr. Aleksejus Sinčenko, dailininkas Pinchas Fišelis. Seminaro moderatorė – specialiai parodos atidarymui atvykstanti YIVO instituto padalinio Niujorke archyvų ir bibliotekos direktorė dr. Lyudmila Sholokhova.

Pasak L. Sholokhovos, labai reikšmingai yra tai, kad ši paroda yra pristatoma Ukrainoje kaip Lietuvos kultūros paveldo dalis, kultūros bendradarbiavimo projekto kontekste. „YIVO pristatomas kaip svarbus intelektualinis komponentas Lietuvos žydų, Lietuvos visuomenės istorijoje. Ši paroda – didžiulė garbė mums”, – teigė YIVO atstovė.