Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Lietuvos teatro kūrėjai Edinburgo festivalyje jau sulaukė pripažinimo

Lietuvos kultūros institutas

Praėjusios savaitės pabaigoje prasidėjo intensyvus meno maratonas – Edinburgo Fringe festivalis. Rugpjūčio 5 d. skirtingose Škotijos sostinės scenose savo pasirodymus pradėjo jungtinė Lietuvos menininkų komanda, kuri per ateinančias kelias savaites tarptautinei publikai pristatys šiuolaikinę šalies teatro sceną.

Į didžiausią menų festivalį Europoje išvyko Artūro Areimos teatras, Menų spaustuvės, „Stage Strangers“ ir Urbanistinio šokio teatro „Low Air“ komandos, šokio teatras „Dansema“, šokėja Ugnė Dievaitytė ir scenografė Guoda Jaruševičiūtė su tarptautiniais projektais.

Rugpjūčio 5-20 d. antrus metus iš eilės savo darbus „Fringe“ scenoje pristato choreografė Birutė Banevičiūtė. Šiemet į festivalį sugrįžo vaikams iki trejų metų skirtas šokio spektaklis „Mozaika”, prie kurio prisijungė ir vis daugiau dėmesio sulaukiantis naujausias teatro spektaklis kūdikiams „Spalvoti žaidimai“.

Šie du išskirtiniai B. Banevičiūtės darbai, skirti mažiausiai auditorijai, jau sulaukė ne tik žiūrovų dėmesio, tačiau buvo pastebėti ir kritikų. Žurnalas „Festmag“ spektaklį „Spalvoti žaidimai“ įvertino keturiomis, o „Mozaiką“ – trimis žvaigždėmis. Praėjusių metų festivalyje spektaklį matę užsienio šalių meno vadybininkai gyrė B. Banevičiūtės indėlį užpildant spektaklių kūdikiams spragas ir sulaukė kvietimų pasirodymams Kinijoje, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje.

Antrus metus iš eilės savo laimę Edinburge bando ir ironiškas šiuolaikinę šokio sceną apžvelgiantis Menų spaustuvės spektaklis „Contemporary?“. Šokėjai Agnė Ramanauskaitė, Mantas Stabačinskas ir Paulius Tamolė jau pirmosiomis pasirodymo dienomis sužavėjo kritikus. Britų žurnalo „The List” apžvalgininkas spektakliui skyrė tris žvaigždes, pavadindamas spektaklį „nuostabiai apgalvota parodija“. Pasirodymus šokėjai tęs kasdien iki rugpjūčio 20 d. „Zoo Southside“ teatre.

Edinburgo Fringe festivalio naujokai – Urbanistinio šokio teatro „Low Air“ ir Menų spaustuvės spektaklio „Feel-Link“ autoriai Laurynas Žakevičius ir Airida Gudaitė – žavisi virš trijų tūkstančių skirtingų pasirodymų priimančiame mieste tvyrančia atmosfera. „Tūkstančiai žmonių, kova dėl kiekvieno galimo žiūrovo dėmesio, bendradarbiavimas su kitomis trupėmis ir skrajutės, skrajutės, skrajutės…“- juokiasi šokėjas Laurynas Žakevičius. Tokioje kovos už būvį „mėsmalėje“ atsidūrę menininkai džiaugiasi kasdien augančiu žiūrovų skaičiumi ir, tęsdami keturiolikos iš eilės pasirodymų maratoną, tikisi, kad romantiškasis gatvės šokio spektaklis „Feel-Link“ ras kelią ir į tarptautinių prodiuserių širdis.

Rugpjūčio 8 d. prestižinėje „Summerhall“ scenoje pasirodymus pradėjo režisieriaus Artūro Areimos spektaklis „Po ledu“. Antroje festivalio pusėje Edinburge pasirodys šokėja Ugnė Dievaitytė, kartu su kolege iš Ispanijos Poliana Lima pristatysianti šiuolaikinio šokio darbą „Kūnai“ bei tarptautinį Lietuvoje, Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje kurtą spektaklį „Trejybė“ (viena idėjos autorių – scenografė Guoda Jaruševičiūtė).

Lietuvos pasirodymus Edinburgo Fringe festivalyje pristato Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos šokio informacijos centras