Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Lietuvos kultūra – tarptautinių ekspertų akiratyje

Lietuvos kultūros institutas

Lapkričio pabaigoje į Lietuvą atvyksta tarpdisciplininio meno, teatro ir šiuolaikinio šokio ekspertai iš Jungtinės Karalystės, Ukrainos ir Kinijos, kurie lankysis įvairiose meno institucijose, domėsis jų veikla, dalysis patirtimi ir tirs bendradarbiavimo galimybes.

Šiuos vizitus organizuoja Lietuvos kultūros institutas, bendradarbiaudamas su kultūros atašė Didžiojoje Britanijoje, Kinijoje, Ukrainoje bei Lietuvos šokio informacijos centru. Ekspertų vizitų programa yra tęstinė Instituto veikla, jau sulaukusi konkrečių rezultatų: pavyzdžiui, šiemet sausį Lietuvoje viešėjusi Mančesterio „Whitworth“ galerijos direktorė, menotyrininkė Jennifer Harris jau spalį prasidėjusioje tarptautinėje parodoje „Art-Textiles“ pristatė ir Laimos Oržekauskienės bei Monikos Žaltauskaitės-Grašienės kūrinius.

Lapkričio 22-23 dienomis atvyksta trys tarpdisciplininio meno ekspertai iš Jungtinės Karalystės: Baltijos šiuolaikinio meno centro (Baltic Centre for Contemporary Arts) Geitshede atstovas, parodų ir tiriamosios veiklos kuratorius Alessandro Vincitelli, Londono „Serpentine Galleries“ viešųjų programų kuratorė Lucia Pietroiusti, galerijos kuratorės asistentė Claude Adjil ir „Whitechapel Gallery“ (Londonas) atstovė Poppy Bowers lankysis Šiuolaikinio meno centre, Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniaus dailės akademijoje, „Vartų“ galerijoje, Ruperto meno ir edukacijos centre, Kauno bienalėje, „Post“ ir „Menų parko“ galerijose. Taip pat susitiks ir su Lietuvos menininkais, kuratoriais.

Lapkričio 23-27 dienomis Vilniuje lankysis dvi Kinijos atstovės – nepriklausomo Pekino teatro Penghao meno vadovė Lai Huihui ir nepriklausomo Šanchajaus teatro vaikams „ASK. Art Space for Kids“ prodiuserė Yewen Laubinger. Siekiama ekspertėms pristatyti kuo platesnę Lietuvos teatro panoramą, didžiausią dėmesį skiriant jaunimo ir vaikų teatrams. Kinijos prodiuserės bendraus su Vilniaus „Lėlės“, „Menų spaustuvės“, „Stalo teatro“, „Atviro rato“, „Lino lėlių“, Lietuvos nacionalinio dramos teatro atstovais, spektaklių kūrėjais, žiūrės kelis pastatymus.

Lapkričio 25-gruodžio 4 dienomis tiriamojo vizito atvyksta šiuolaikinio šokio kūrėjas ir pedagogas iš Ukrainos Viktoras Rubanas. Jis rengs kūrybines dirbtuves Lietuvos muzikos ir teatro akademijos šiuolaikinio šokio studentams ir Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos moksleiviams, ves praktinį ir teorinį seminarą Lietuvos pedagoginio universiteto Šokio ir teatro katedros studentams, dalyvaus lietuvių šiuolaikinio šokio spektaklių „pitchingo“ (idėjų pristatymo) sesijoje, stebės keletą šiuolaikinio šokio spektaklių Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Intensyvus ukrainiečių choreografo vizitas – tam tikra įžanga į 2016 metais vyksiantį Ukrainos ir Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo renginių ciklą.

Pasak Lietuvos kultūros instituto direktorės Aušrinės Žilinskienės, tikimasi, kad ši ekspertų pažintis su Lietuvos meno kūrėjais paskatins tarpinstitucinį bendradarbiavimą, suteiks galimybę Lietuvos menininkų kūrybos sklaidai Jungtinėje Karalystėje, Kinijoje ir Ukrainoje.