Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Geriausia metų istorinės fotografijos knyga Arlyje – Vito Luckaus monografija

Lietuvos kultūros institutas

46-us metus Arlyje (Prancūzija) vykstančiame svarbiausiame Europos fotografijos festivalyje Les Rencontres de’Arles, formaliai žinomame kaip Les Rencontres de la Photographie (liet. Fotografų susitikimai) liepos 8 d. Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus kartu su Lietuvos dailės muziejumi išleista Vito Luckaus monografija „Vitas Luckus. Kūryba/biografija“ (sudarė Margarita Matulytė ir Tatjana Luckienė-Aldag) buvo paskelbta geriausia metų istorinės fotografijos knyga.

Nuo festivalio gyvavimo pradžios rengiamam konkursui šiais metais buvo pateiktos 728 knygos iš viso pasaulio, atrankos komisiją šiemet sudarė tokie knygų ekspertai kaip Markus Schaden, Horacio Fernandez ir Rémi Coignet, o nugalėtojus iš atrinktų knygų išrinko Jeu de Paume vadovė Marta Gili, Metų atradimo konkurso nominatoriai Krzysztof Candrowicz, Louise Clements, Fannie Escoulen, Claire Jacquet, Francesco Zanot bei Vera Michalski ir Jérôme Marc. Istorinės knygos kategorijoje apdovanojimas skiriamas už geriausiai dokumentuotą leidinį, ar tai būtų tematinė knyga, ar monografija. Aštuonių narių komisija už Vito Luckaus monografiją balsavo vienbalsiai.

Tai pirmas kartas, kai šiame seniausiame ir didžiausiame fotografijos festivalyje buvo nominuotos net dvi lietuviškos fotografijos knygos (autorinės knygos apdovanojimui buvo nominuota NoRoutine Books publikuota Gyčio Skudžinsko knyga „Albumas“) , kurios buvo ir vienintelės knygos iš Baltijos regiono.

Apdovanojimų ceremonija vyko antikiniame teatre, stebint keliatūkstantinei miniai. Atsiimdami apdovanojimą Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus vadovas Gintaras Česonis ir naujai įsteigto Vito Luckaus fotografijos centro vadovė Ieva Meilutė-Svinkūnienė pasidžiaugė, kad pagaliau tampa matomos ir mažosios šalys bei vylėsi, kad šis knygos įvertinimas bus tik pradžia pasauliui atrandant Vito Luckaus kūrybą.

Liepos 6 d. prasidėjusiame festivalyje duris atvėrė daugiau nei pusšimtis parodų, per atidarymo savaitę čia kiekvieną vakarą vyksta fotografijų projekcijų peržiūros po atviru dangumi, festivalio svečiai ir dalyviai yra kviečiami į diskusijas, susitikimus su menininkais, knygų pristatymus kūrybines dirbtuves, portfolio peržiūras. Pastaraisiais metais Les Rencontres de’Arles festivalį aplanko beveik 100.000 žiūrovų.

Per šešerius metus tai jau antras tokio masto Lietuvos fotografijos apdovanojimas Arlio fotografijos festivalyje: 2009-aisiais Rimaldo Vikšraičio darbai buvo įvertinti pagrindiniu, Metų atradimo prizu.