Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos, Susijusios naujienos

Kokios lietuvių rašytojų galimybės Didžiojoje Britanijoje?

Lietuvos kultūros institutas

VIKTORIJA IVANOVA, lrytas.lt

„Sėkmingesni Didžiojoje Britanijoje yra tie verstiniai tekstai, kurie pristato individualų rašytojo talentą, o ne reprezentuoja savo šalį ar kalbą. Žinoma, yra ir išimčių“, – portalui lrytas.lt kalbėjo Didžiosios Britanijos dienraščio „The Independent“ literatūrinės skilties redaktorius Boydas Tonkinas. Šiame interviu jis svarsto ir apie tai, kokios lietuvių rašytojų galimybės prisibelsti į britų skaitytojų širdis.

Penkias dienas Lietuvoje viešėjo ilgametis „The Independent“ literatūros skilties redaktorius B.Tonkinas rašo apie šiuolaikinę literatūrą, retkarčiais apžvelgia politines aktualijas. Kembridžo universitete jis studijavo britų ir prancūzų literatūrą, dalyvauja literatūros vertimų vertinimo komisijų darbe.

Kelių savo viešnagės dienų metu Lietuvos kultūros instituto (anksčiau – Tarptautinių kultūros programų centras), LR kultūros atašė Didžiojoje Britanijoje Ritos Valiukonytės ir LR Kultūros ministerijos pastangomis svečias buvo supažindintas ne tik su Vilniumi, bet ir su lietuvių literatūra, kalba, taip pat su šiandieniniais meno ir kultūros procesais bei kūrėjais.

– Kas jus paskatino apsispręsti atvykti į Lietuvą?

– Smalsumas. Niekuomet anksčiau nebuvau buvęs Lietuvoje. Labai nedaug težinojau apie šiuolaikinę lietuvių literatūrą. Pamaniau turintis išmokti daugiau, tad, pakviestas Tarptautinių kultūros programų centro (dabar – Lietuvos kultūros institutas – Red.) mielai sutikau atvykti.

– Atvykote penkioms dienoms ir per jas jums spėta pristatyti gan platų spektrą, parodantį Lietuvos kultūros lauką. Vaikščiojote po Vilnių su Andriumi Tapinu, susipažinote su Vilniaus universiteto bibliotekomis, auditorijomis ir kitokiais slaptais užkaboriais, klausėtės jums paruoštos paskaitos ir diskusijos apie šiuolaikinę Lietuvos literatūrą su jos ekspertais ir kūrėjais, susipažinote su rašytojais, dramaturgais, įvairiais jų darbais. Kaip apibūdintumėte patirtus įspūdžius?

– Buvau sužavėtas galimybės išgirsti apie tiek svarbių, bet man lig tol nežinotų rašytojų. Aplankyti Vilnių buvo didis malonumas ir mėgavausi galimybe susipažinti su leidybos ir kitų kultūros institucijų veiklos principais. Vertinu tai, kad susipažinti su tam tikrais skirtingo istorijos, kultūros ir meno lauko ekspertais, man buvo suteikta proga ne kokioje nuobodžioje konferencijų salėje, o įvairiausiose miesto erdvėse.

Visą interviu skaitykite nuorodoje.