Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvos istorijos blyksniai Italijoje

Lietuvos kultūros institutas

Tęsiant 25 Lietuvos nepriklausomybės metų minėjimą, Milano lietuvių bendruomenės kvietimu vyks susitikimas su Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos įsteigto paramos ir labdaros fondo „Jauniems“ direktoriumi Ignu Rusilu ir dokumentinio filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ peržiūra.

„Misijos Sibiras“ vadovas I.Rusilas Milane pristatys šiandienos Lietuvos jaunimo projektus ir veiklas. Antroje renginio dalyje bus keliaujama laike, specialiai organizuojamoje filmo peržiūroje bus prisimintos Nepriklausomybės išvakarės. Dokumentinis Giedrės Žickytės filmas „Kaip mes žaidėmė revoliuciją“, sukurtas 2011 metais, pasakoja apie Lietuvos dainuojančią revoliuciją. Renginys vyks spalio 17 d. nuo 13 val., adresu Via Laghetto 2, 20122 Milane.

O laprkičio 19 – 22 dieną įvyks pirmoji Italijos kultūrinės asociacijos Identità Europea kultūrinė – istorijos  pažinimo  kelionė į Lietuvą. Tarptautinė kultūrinė asociacija Identità Europea, įsteigta 1997 metais Italijoje, siekia gilinti istorinį, kultūrinį ir dvasinį Europos šaknų pažinimą  bei skatinti šių žinių sklaidą.

Ši kelionė yra vienas iš bendrų Identità Europea ir Lietuvos Gyventojų Genocido ir Rezistencijos Tyrimo centro projektų, kurių  bendradarbiavimas buvo pradėtas 2014 metais išleidžiant Italijoje Roko Tracevskio ir Dalios Kuodytės knygą apie Lietuvos ginkluotą antisovietinį pasipriešinimą  „La Guerra Sconosciuta“ (liet. Nežinomas karas).

Kelionėje dalyvaus  16 asmenų iš Italijos, tarp kurių Identità Europea prezidentas Adolfo Morganti, rašytojas – eseistas Paolo Gulisano, režisierius  Marco Gentili bei kiti.  Kelionės tikslas – pažinti Lietuvos istoriją, ypač Lietuvos sovietinės okupacijos ir rezistencijos istorijos fragmentus bei sukurti institucinius ryšius su Lietuvos kultūros – istorijos institucijomis. Grupė lankysis Minaičių bunkeryje ir vyks į pogrindinės spaustuvės AB muziejų Salių kaime.

Organizatoriai dėkoja Lietuvos Edukologijos Universiteto doc. dr. Dariui Aleknai už bendradarbiavimą ir kultūros atašė Italijoje už paramą.