Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

„G & G Sindikatas“

G&G Sindikatas - photo from the personal brand's archive

Jei dėl kažkokios priežasties atsidursite viduryje prakaituotos minios Lietuvos muzikos festivalyje, gali būti, be galo nustebsite. Pirmiausia, vakaro vinis dažniausiai būna „G & G Sindikatas“, svarbesni ir už žymius užsienio atlikėjus. Dešimt minučių grupės pasirodymo – ir jau supranti, iš kur tas jos patrauklumas. Tiesiog neišeina atsispirti jų energijai. „G & G Sindikatas“, vadinami Lietuvos hiphopo krikštatėviais, taip smarkiai paveikė Lietuvos repą, kad tam prilygti galėtų nebent jungtinės Eminemo, Jay-Z, „Public Enemy“ ir „Snoop Dogg“ pajėgos. Be to, grupės šlovė jau seniai peržengė hiphopo ratą ir išsiplėtė į meinstrymą. Klubų savininkai, festivalių organizatoriai šiems reperiams rodo kuo didžiausią pagarbą, nes jų pasirodymai visada pritraukia didžiules minias.

Grupės lyderis Svaras pradėjo eksperimentuoti su hiphopu dar 1996 metais. Po trejų metų maža nepriklausoma firma kompaktinėje plokštelėje išleido jų pirmąjį albumą. Iki 2001-ųjų vis augančią grupės fanų bendruomenę pasivijo ir žiniasklaida. Galima sakyti, kad „G & G Sindikatas“ patys vieni Lietuvoje išjudino hiphopą. Per keletą metų ant scenos užlipo keliolika naujų hiphopo projektų.

Beveik visus pastaruosius 20 metų, grupė, užantyje laikanti jau 7 albumus, koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje. Visą kūrybą atlieka lietuvių kalba, tačiau į jos koncertus Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje renkasi ne tik emigrantai, bet ir vietiniai hiphopo fanai, kuriems įdomi grupės kuriama muzika. 2011 m. „G & G Sindikatui“ teko garbė įrašyti teminę dainą didžiausiam Lietuvos istoriniam veiksmo filmui, o su ta garbe atėjo ir kvietimas trumpai pasirodyti pačiame filme – dar vienas grupės populiarumo įrodymas. Kitas sėkmės momentas – 2016 m., kada grupė surengė tris akustinius koncertus su kaip tik šia proga suburtu geriausių Lietuvos muzikantų orkestru. 2017 m. „G & G Sindikatas“ koncertavo abiejose didžiausiose Vilniaus arenose bei Katedros aikštėje, sutraukė tūkstančius fanų. Daugiau Lietuvoje ir nesurinksi, bet šie hiphopo herojai, 2018 metams suplanavę naują turą po arenas ir suderėję dėl naujo albumo, nerodo jokių ženklų, kad žadėtų mažinti apsukas.

www.sindikatas.com

Rekomenduojamas kūrinys: „1as Kraujaz“, „Rytojui reikia nedaug“, „365 O.D.M.“