Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Lietuviška poezija skambėjo Tel Avive

Lietuvos kultūros institutas
Lietuviška poezija skambėjo Tel Avive

Poetė Giedrė Kazlauskaitė tapo pirmąja lietuvių autore, lapkričio 22-24 d. dalyvavusia kasmetiniame tarptautiniame Sha-ar poezijos festivalyje Tel Avive. Festivalis jau septynioliktus metus yra organizuojamas Izraelio poezijos sklaidos draugijos Helicon. Šiemet jame dalyvauti pakviesti 40 izraeliečių bei užsienio poetų.

Trijų festivalio dienų metu poezija skambėjo įvairiomis kalbomis ir temomis, dalyviai turėjo progą ne tik pristatyti savo naujausią ar Izraelyje iki šiol nežinomą kūrybą, bet ir dalintis kūrybinio proceso patirtimis su kolegomis bei renginių lankytojais, ieškoti sąlyčio taškų su kitomis meninės raiškos formomis kaip muzika ir šokis. Nors platesniąja šių metų festivalio tema tapo daug reikšmių savyje talpinanti „tapatybės” sąvoka, ją dekonstruoti ir analizuoti buvo galima eilėje sesijų, įvairiais pjūviais nagrinėjusių tai, kaip poezijos pagalba kuriamas visas spektras balsų ir tapatybių.

G. Kazlauskaitė kalbėjo ir diskutavo apie kūrybą net trijose sesijose: visus užsienio svečius pristačiusioje daugiakalbėje sesijoje „Tėvai nuomai”, nagrinėjusioje naujas tėvystės formas bei tėvų-vaikų santykius ir „Už lyties ribų”, skirtoje meilės ir seksualumo temas nagrinėjančiai poezijai. Šia proga dalis G. Kazlauskaitės eilėraščių pirmą kartą buvo išversta į hebrajų kalbą, kas jau savaime yra naujas ir ypatingas įvykis lietuviškos kultūros sklaidai užsienyje – žingsnis, priartinantis Izraelio skaitytojus prie iki šiol beveik nepažinto lietuviškos poezijos pasaulio.

Projekto partneris – Lietuvos kultūros institutas.