Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 naujienos

Lapkričio mėnesį Marselyje duris atvers Neringos Greičiutės ir Laimos Arlauskaitės fotografijų paroda

Lietuvos kultūros institutas

Laimos Arlauskaitės fotografija

Organizatorių parengta informacija

Kokias istorijas kuriame kai pristingame žinojimo?

„Mon Père“/”Mano tėtis” – tai dviejų lietuvių fotografių Neringos Greičiutės ir Laimos Arlauskaitės bendra kūrybinė kelionė. Linksniuodamos savo kaip emigrančių likimą, menininkės atstumo ir ilgesio akistatoje nagrinėja savo tėvų ir gimtinės fragmentišką praeitį, įgyvendina vizualinę piligrimystę ieškodamos koordinačių ateičiai.

Remdamasi šeimos folkloru, išblukusiais prisiminimais bei menkais fotoarchyvais, Laima apžvelgia savo tėvo jaunystę ir fone besikeičiančius politinius režimus. Ji naudoja fotografiją kaip erdvę sąveikai su praeitimi bei mąstymui apie atsikartojančius likimus. Sukurti vaizdai – tarsi žvaigždynas, kuriame laikas suyra, o tiesa išlieka daugiaprasmiška.

Neringos ašis – dialogas su jos tėvu, ar jo nebuvimas, kuris tampa fiktyvia istorija kupina vaizdų, užfiksuotų jos juostiniu fotoaparatu, pinančiu du simbolius vis sutinkamus jos kelionėje.

Šis laisvas vaizdų rimas – tai teritorija tarp atminties ir vietos, gimtinės ir jos žmonių, bendros žmogiškosios patirties erdvė.

Fotografijų paroda „Mon Père“ vyks Solarium galerijoje Marselyje (Prancūzija) nuo 2024 m. lapkričio 20 d. iki gruodžio 4 d. bendradarbiaujant su Drifts galerija Vilniuje (Lietuva). Renginys yra Lietuvos Sezono Prancūzijoje 2024 dalis. Sezoną organizuoja Lietuvos kultūros institutas kartu su Prancūzų institutu Paryžiuje.

Vernisažas – penktadienį, 2024 m. lapkričio 22 d. Durys 18:00, 40 Bd de la Liberté, 13001 Marselis SOLARIUM. @solariummarseille

Daugiau informacijos apie Laimos Arlauskaitės kūrybą rasite čia. @laimaarlauskaite
Daugiau informacijos apie Neringos Greičiutės kūrybą rasite čia. @neringagreiciute