Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 naujienos

Paryžiuje pristatyta įspūdinga Svajonės ir Pauliaus Stanikų paroda, pradedanti Lietuvos kultūros sezono programą Prancūzijoje

Lietuvos kultūros institutas

Kadras iš parodos „Kilmės“ / Eglės Marijos Želvytės nuotr.

Parodos organizatorių parengta informacija

Rugsėjo 10 dieną, buvusioje prancūzų kompozitoriaus Ernest’o Chausson’o rezidencijoje, dabartinės Lietuvos Respublikos ambasados salėse buvo pristatyta išskirtinė vienų ryškiausių Lietuvos šiuolaikinio meno kūrėjų – jau virš dvidešimt metų Paryžiuje gyvenančio dueto Svajonės ir Pauliaus Stanikų (SetP Stanikas) paroda „Kilmės“. Ši inauguracinė paroda, pradeda ir įrėmins Lietuvos kultūros sezono programą Prancūzijoje. Į privatų parodos atidarymą susirinko Prancūzijos ir Lietuvos inteligentijos, diplomatijos ir meno lauko atstovai.

Į privatų parodos atidarymą susirinko Prancūzijos ir Lietuvos inteligentijos, diplomatijos ir meno lauko atstovai. Savo dalyvavimu menininkus pagerbė su Lietuvos kultūra ir menu jau turėjęs galimybę susipažinti Centre Pompidou Prezidentas Laurent Le Bon, vienas ryškiausių Prancūzijos meno istorikų, buvęs Fondation Cartier, Centre Pompidou kuratorius, buvęs Palais de Tokyo Prezidentas bei Paryžiaus nacionalinės aukštosios dailės mokyklos direktorius Jean de Loisy, Palais de Tokyo generalinė direktorė Marianne Berger-Laleix, kt. Specialiai į renginį iš Londono atvyko meno istorikė ir kuratorė Sarah Wilson, kurios interesai apima nuo pokario ir Šaltojo karo Europos iki šiuolaikinio pasaulinio meno.

Savo sveikinimo kalboje Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Arnoldas Pranckevičius džiaugėsi, jog pirmoji paroda, kurią jam tenka garbė atidaryti Lietuvos ambasadoje Paryžiuje, yra įspūdinga Lietuvos Respublikos nacionalinės kultūros premijos laureatų Svajonės ir Pauliaus Stanikų instaliacija: „Paroda „Kilmės” Lietuvos atstovybės Paryžiuje erdves pavertė aukščiausio lygio meno galerija. Lietuvių diplomatinė ir kultūrinė istorija, kurią savo kūriniais pasakoja Stanikų duetas, leis parodos lankytojams iš arčiau susipažinti su Lietuvos išeivių Prancūzijoje palikimu, kuris nepaprastai turtingas ir ryškus. Stanikų instaliacijos „Kilmės“ naratyvas neabejotinai palies parodos lankytojus viso Lietuvos sezono Prancūzijoje metu ir leis užmegzti dar artimesnį ryšį tarp Lietuvos ir Prancūzijos.“

„Svajonė ir Paulius Stanikai yra šiandienos kultūros tiltas tarp Lietuvos ir Prancūzijos. Simboliška, jog šių menininkų paroda „Kilmės“ rengiama Lietuvos Ambasadoje Paryžiuje, kurios erdvės sugrįžta į pirmojo pastato savininko – Prancūzijos kompozitoriaus Ernest’o Chausson’o – laikus, kai čia rinkdavosi Paryžiaus menininkai, vykdavo parodos ir koncertai. Ši paroda – galimybė pažvelgti į mūsų valstybės ištakas per poetą ir diplomatą Oskarą Milošą, per šiuolaikinį lietuviškos tautosakos interpretavimą, per šiandienos įvykių prizmę. Sunku įsivaizduoti Lietuvos Sezoną Prancūzijoje be šios originalios parodos.“ – džiaugėsi buvęs Lietuvos Ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas. Būtent šio, vos prieš mėnesį kadenciją Prancūzijoje baigusio diplomato dėka buvo atvertos ambasados patalpų salės šiai įsimintinai parodai. N. Aleksiejūno iniciatyvumo ir jo visokeriopo palaikymo dėka visoje Prancūzijoje įvyko nesuskaičiuojamas kiekis lietuviškų meno renginių, susitikimų bei užsimezgė eilė dvišalių bendradarbiavimo projektų.

Lietuvos ambasados salės trims mėnesiams pavirto į meno galeriją, kurioje pristatomi naujausi Svajonės ir Pauliaus Stanikų kūriniai. Menininkų profesionalumo dėka, atiduota duoklė praeičiai, pastato architektūrai ir jos dekorui – jie tapo meno instaliacijų dalimi. Anot parodos kuratorės Julijos Palmeirao, „Stanikų estetinė meno raiška yra subtili, pasižyminti gilia žmonių instinktų, politinio ir dvasinio pasaulio analize ir kritika. Kadangi menininkai savo vizualiąją kalbą formavo gana sudėtingu istoriniu laikotarpiu (kuomet suaktyvėjo Lietuvos sąjūdis, kuomet griuvo Berlyno siena, kuomet atsivėrė Vakarų pasaulis), maišto, pasipriešinimo, nesusitaikymo idėjos lydi Stanikų kūrybą ir šiandien. Kartu su minėtais politiniais pokyčiais, jų tyrinėjimai lėmė reikšmingą stilistinę transformaciją – menininkų kritiškas požiūris į akademinį konformizmą buvo sustiprintas naujų paradigmų atsiradimu. Savo kūryboje Stanikai supina kolektyvinės atminties detales su asmeninėmis istorijomis. Paroda „Kilmės” –  ne išimtis. Čia menininkai siekia užmegzti dialogą su Lietuvos istorine atmintimi bei kultūriniu ir diplomatiniu lietuvių paveldu Prancūzijoje. Prisijaukinę įspūdingas istorinių rūmų sales bei juos puošiančius prancūzų menininkų Maurice’o Denis ir Odilon’o Redon’o dekoro elementus, pasitelkę savo meistriškumą bei lietuvybės naratyvą, šviesos, prietemos ir garsų pagalba menininkai sukūrė stiprią, įtraukiančią meno instaliaciją. Neabejoju, kad ši paroda bus vienas įspūdingiausių 2024 metų rudens meno įvykių Paryžiuje.”

Svajonė ir Paulius Stanikai Prancūzijos meno lauke plačiau žinomi kaip SetP Stanikas. Menininkų duetas aktyviai dalyvauja meno procesuose jau ketvirtą dešimtmetį, jis dalyvavo daugybėje prestižinių parodų bei yra pelnęs tarptautinį pripažinimą. 2004 metais Stanikai atstovavo Lietuvai 50-ojoje Venecijos bienalėje, taip pat eksponavo savo darbus Liverpulio, Maskvos, Pekino, Kauno, Rygos bienalėse. Jų darbai buvo pristatyti Pompidou centre Paryžiuje, White Box galerijoje Niujorke, Other Gallery Šanchajuje, How muziejuje Šanchajuje, MO muziejuje Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje Vilniuje, Nacionaliniame Varšuvos muziejuje, Jeu de Paume Paryžiuje, Fresnoy Tourcoing mieste, Vu galerijoje ir Anne de Villepoix galerijoje Paryžiuje, kt. Po pripažinimo 50-ojoje Venecijos bienalėje, Stanikai buvo pakviesti dėstyti nacionalinėje šiuolaikinių menų studijoje, Le Fresnoy. Jų meno kūriniai buvo pristatyti Grand Palais Paryžiuje tarptautinėje parodoje „Dans la nuit, des images”. Jų didžiulio formato diptikas „La Chute” buvo parodytas Pompidou centro parodoje „Traces du Sacré”. Paryžiaus festivalio „Nuit Blanche” metu jie sukūrė instaliaciją „L’Ouvrier, le Paysan et l’Aigle” Trokadero soduose. Jie taip pat buvo pakviesti dėstyti aukštojoje dailės mokykloje Rocailles Biarritz’e ir kaip lektoriai – Goldsmiths meno koledže, Londono universitete, Anglijoje. 2018 metais menininkai buvo apdovanoti prestižine Lietuvos Respublikos nacionaline kultūros premija.

Duetas, kuriantis kartu dar nuo studijų metų, dirba fotografijos, video, piešinio, skulptūros srityse. Stanikai yra plačiai žinomi dėl savo įspūdingų atmosferinių instaliacijų, kurias kuria meistriškai sujungdami visas valdomas meno medijas. „Kuriant šią parodą svarstėme apie mūsų kaip kūrėjų kilmę, apie du mus formavusius pasaulius, dvi meiles – Lietuvą ir Prancūziją. Remdamiesi Oscar‘o Milosz’o kūryba bei Lietuvių liaudies pasakomis, norėjome išreikšti savo mintis mūsų tapatybės tema. Esame rengę parodas įvairiausio dydžio ir svarbos institucijose, tačiau ši paroda išskirtinė. Džiaugiamės suteikta galimybe pristatyti parodą buvusioje kompozitoriaus E. Chausson’o rezidencijoje, dabartinėje Lietuvos Respublikos ambasadoje – tokiu būdų dar labiau sustipriname mūsų nagrinėjamą identiteto temą. Šio istorinio pastato salės pirmasyk yra paverstos meno galerija, veiksiančia tris mėnesius ir, tikimės, sėkmingai reprezentuosiančia Lietuvą. Galbūt ateityje ši paroda atvers kelius ir platesniai idėjai – visų Prancūzijos lietuvių svajonei – Lietuvos kultūros centro Paryžiuje steigimui.” – teigia Svajonė ir Paulius Stanikai.

Paroda veiks iki gruodžio 12 dienos.
Adresas: Lietuvos Respublikos ambasada Prancūzijoje, 22 boulevard Courcelles, 75017 Paris
Parodos renginio nuoroda
Parodą aplankyti galima darbo dienomis iš anksto užsiregistravus el.paštu:  rsvp.lituanie@urm.lt