Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

VOKIETIJOS VIENYBĖS DIENOS MINĖJIMO PROGA ŠVERINE – VOKIETIJOJE GYVENANČIO MENININKO KĘSTUČIO SVIRNELIO INSTALIACIJA

Lietuvos kultūros institutas

Rostoko Kunsthalė (Kunsthalle Rostock) spalio 1 d. Šverine pristatė įspūdingą menininko Kęstučio Svirnelio kinetinę instaliaciją „Wandel der Notwendigkeit“ („Būtinybės pokytis“). Vokietijos vienybės dienos progos išvakarėse publikai parodytas kūrinys bus eksponuojamas spalio 2-6 d. istoriniame buvusios elektrinės pastate Šverino mieste.

Šios instaliacijos pristatymo visuomenei proga kalbėjo Meklenburgo-Pomeranijos žemės mokslo, kultūros, federalinių ir Europos reikalų ministrė Bettina Martin ir Lietuvos Respublikos garbės konsulas Šiaurės Vokietijoje (Hamburgo, Meklenburgo-Pomeranijos ir Šlėzvigo-Holšteino žemėms) dr. Dietmaras O. Reichas, Rostoko Kunsthalės direktorius dr. Jörg-Uwe Neumann.

Didelės apimties, konkrečiai vietai pritaikyta erdvinė instaliacija „Wandel der Notwendigkeit“ („Būtinybės pokytis“) sukuria stiprų bendruomenės, kurią vienija laisvės troškimas, įvaizdį. Balti apsauginiai kostiumai, pritvirtinti prie pagrindo, prisipildo oro ir įgauna žmogaus pavidalus. Jie simbolizuoja nesustabdomą žmonijos tėkmę.

„Žmonės yra kaip upės ar jūra: jų neįmanoma sustabdyti, jei jie nori kartu išvengti autoritarinių sistemų spaudimo ir smurtinių metodų. Turėdami bendrą viziją, jie gali įveikti bet kokią sieną – fizinę, geografinę, politinę ar simbolinę, kaip tai atsitiko 1990 m. suvienijus Vokietiją“, – teigia menininkas Kęstutis Svirnelis.

Specialiai Vokietijos vienybės dienos minėjimui sukurta Kęstučio Svirnelio instaliacija Šverine yra Rostoko Kunsthalės inicijuoto projekto „Demokratinių Baltijos jūros regiono šalių meno centras“ dalis. Iš pradžių sumanytas kaip Rytų Europos meno centras, nuo 2022 m. Meklenburgo-Pomeranijos mokslo, kultūros, federalinių ir Europos reikalų ministerija jį išplėtė ir įtraukė visas demokratines Baltijos jūros regiono šalis, tad ši Kunsthalė tapo Baltijos jūros regiono šiuolaikinio meno platforma.

Kęstutis Svirnelis gimė 1976 m. Varėnoje. 2002 m. studijavo Vilniaus dailės akademijoje pas profesorę Dalią Matulaitę ir profesorių Petrą Mazūrą, 2002 m. baigė skulptūros studijas, 2009-2010 m. studijavo Štutgarto valstybinėje meno ir dizaino akademijoje pas profesorius Wernerį Pokorny, Micha Ullmaną ir Christianą Jankowskį, nuo 2002 m. gyvena ir dirba Štutgarte. Kinetinius objektus, instaliacijas kuriantis menininkas savo kūryboje analizuoja kapitalizmo, vartotojiškumo, liberalizmo, demokratijos, žmogaus ir jo vaidmens sistemoje temas.

Informaciją parengė Irma Šimanskytė

Nuotrauka Rostoko Kunsthalės