Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Proza

Renata Šerelytė

Renata Šerelytė

Renata Šerelytė (g. 1970) – viena labiausiai į užsienio kalbas verčiamų Lietuvos rašytojų. Jos apsakymus galima skaityti vokiečių, rusų, švedų, kartvelų ir lenkų kalbomis. Debiutavo 1995 m. apsakymų rinkiniu ir nuo tada jau išleido kone 20 knygų. Pati kilusi iš mažo miestelio, dažnai rašo apie mažo miestelio kasdienybę, kuri jos knygose vaizduojama blanki ir nyki, tačiau tuo pat metu kelianti mielą nostalgiją. Jos pasakojimuose ir personažuose nemažai autobiografinių detalių, o geriausiai vertinamas bruožas – stilistika, mat ji tiesiog meistriškai dėlioja sakinius. R. Šerelytė parašė keletą populiarių vaikiškų knygų ir yra viena nedaugelio Lietuvos rašytojų, kuriančių istorinę fantastiką paaugliams. Tarp jos publikuotų knygų – eilėraščių rinkinys, esė rinkinys, kelios dramos. Gerai vertinamos jos rašomos knygų recenzijos ir apžvalgos. 

Pro rūdijančią naktį (Past the Rusty Night). Vilnius: Alma littera, 2020, 208 p. 

Antanas Kraujelis, slapyvardžiu Siaubūnas, laikomas paskutiniu Lietuvos partizanu, kuris nusižudė 1965 m., kad nepatektų į KGB rankas. Kaip tais laikais įprasta, sovietai pasirūpino, kad jo kapas būtų patikimai paslėptas, o pokario įvykiai ištrinti iš kolektyvinės istorinės atminties. Jo palaikai buvo surasti 2019 m. ir, žinoma, iškilmingai pagerbti pompastiška karinių laidotuvių ceremonija, kuri prikaustė viešumos dėmesį, sukeldama diskusijas ir įjautrindama vaizduotę. 

Šerelytė prisiima sudėtingą ne vien kūrybinę, bet ir politi užduotį. Partizanų karas  kolektyvinėje atmintyje išlikęs kaip itin skaudus ir prieštaringas istorinis etapas, ir rašytojai ne kartą yra sulaukę žodinių išpuolių iš žmonių ar grupių, manančių, kad kūriniai nepakankamai patriotiški. Pro rūdijančią naktį išgalvotas A. Kraujelio dienoraštis, kuriame jis vaizduojamas kaip paprastas jaunuolis ir visapusiška asmenybė: jis juokauja, kenčia, jaučia nerimą, pasakoja juokingas istorijas. Antroji siužeto linija pasakoja apie Sovietų Lietuvoje augančią mergaitę, kurios šeimoje ištrintus karo ir pokario įvykių prisiminimus gaubia tyla.