Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Teatro režisieriai

IEVA STUNDŽYTĖ

„Pagalvinis“ . Lauros Vancevičienės nuotrauka

Aktorė, režisierė ir pedagogė Ieva Stundžytė (g. 1983 m.) ne tik režisuoja, bet ir aktyviai kuria vaidmenis kolegų spektakliuose, rašo pjeses, o nuo 2010 m. dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Teatro ir kino fakultete  eina docentės pareigas.  

Stundžytė studijavo vaidybą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje: 2006 m. įgijo bakalauro, 

2008 m. – magistro diplomą. Vėliau ji ėmėsi režisūros aspirantūros studijų ir taip pat Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje 2010 m. įgijo meno licenciatės kvalikacinį laipsnį. Kartu su studijų draugai ir kurso vadovu aktoriumi ir režisieriumi Aidu Giniočiu 2006 m. įkūrė teatrą „Atviras ratas“, o nuo 2017 m. ėmėsi jam vadovauti.  

Stundžytė yra sukūrusi penkiolika vaidmenų „Atviro rato“ ir Keistuolių teatro spektakliuose, kaip aktorė yra pelniusi du Auksinius scenos kryžius (2006 m. ir 2007 m.). Kaip režisierė I. Stundžytė spektaklius kuria išskirtinai tik Atviro rato“ ir Keistuolių teatruose. Jos režisūrinėje biografijoje daugiau kaip dešimt spektaklių.

Greta pasaulio dramaturgijos klasikos ir šiuolaikinių pjesių interpretacijų jos repertuare svarbią vietą užima jos pačios pjesių pastatymai. I. Stundžytė yra parašiusi keturias pjeses ir parengusi tris inscenizacijas. Tokiuose spektakliuose kaip „Antigonė (ne mitas)“ (2010),  „Ofelijos“ (2012), „Identify“ (2013) itin ryški moterų tema, artikuliuojamas poreikis kvestionuoti moters įvaizdį, jos herojėms būdingas kartkartėmis net desperatiškas poreikis išsivaduoti iš primestų moteriškumo standartų.  

Naujausias I. Stundžytės spektaklis „Pagalvinis“ (2019) pastatytas pagal Martino McDonagh‘o pjesę Keistuolių teatre. Spektaklyje vaizduojamas tardymo procesas, atskleidžiantis groteskišką ir prieštaringą brolių istoriją, žiūrovams atveriančią netikėtą bei nepatogų žvilgsnį į pasaulį, kuriame augame ir bręstame. Spektaklis kalba apie kūrybą, žodžio laisvę, disfunkcinę šeimą ir visuomenės gniaužtus. Čia keldami klausimai apie, atrodytų,  neginčijamas vertybes ir etikos normas. 

ievukee@gmail.com 

www.atvirasratas.lt