Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Teatro režisieriai

GINTARĖ RADVILAVIČIŪTĖ

Doriano Grėjaus portretas”. Lauros Vancevičienės nuotrauka

Režisierė, dailininkė, lėlių teatro kūrėja Gintarė Radvilavičiūtė (g. 1981 m.) Klaipėdos universitete studijavo teatro ir renginių režisūrą ir 2004 m. įgijo bakalauro, o 2006 m. magistro diplomą. Stažavosi lėlių teatro kursuose Prancūzijoje ir Vokietijoje.  

Nuo 2004 m. dirba Klaipėdos lėlių teatre, yra jo meno vadovė, kuria spektaklius vaikams ir suaugusiesiems. G. Radvilavičiūtė yra sukūrusi spektaklių Vilniaus jaunimo, Kauno valstybiniame lėlių, Liepojos lėlių (Latvija), Bialystoko lėlių (Lenkija) teatruose, Vilniaus teatre „Lėlė“.  Iš viso G. Radvilavičiūtės kūrybinėje biografijosje daugiau nei dvi dešimtys lėlių teatro spektaklių. 2015 m. už spektaklį suaugusiesiems „Smėlio žmogus“ režisierė apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi. 

Radvilavičiūtė dešimt metų (2005–2015) buvo Tarptautinio lėlių teatrų festivalio „Karakumų asilėlis“ meno vadovė, nuo 2009 m. eina Dovilų etininės kultūros centro meno vadovės teatrui pareigas, dalyvauja dailės parodose, tarptautiniuose lėlių teatro festivaliuose, yra Lietuvos nacionalinio UNIMA centro narė.

Vienas naujausių režisierės darbų Lietuvoje – spektaklis Doriano Grėjaus portretas“ (2018) Vilniaus teatre „Lėlė“. Tai jaunimui ir suaugusiesiems skirtas spektaklis be žodžių, laisvai ir asociatyviai besiremiantis Oscaro Wilde’o 1890 m. parašytu kūriniu. Spektaklyje gvildenama žmogaus asmenybės dvilypumo ir savidestrukcijos tema, kuri atskleidžiama žaidžiant žmogaus kūno atspindžiais veidrodžiuose ir žinomus romano veikėjus pakeičiant miniatiūrinėmis žinomų skulptūrų kopijomis. Paveikslo rėme egzistuojančių spektaklio personažų frazės, pasirodančios titruose, nesukuria linijinio pasakojimo,  veikiau pateikia užuominas į romaną ir komentuoja meną bei kūrybą apskritai.  

gintare.radvilaviciute@gmail.com 

www.klaipedosleliuteatras.lt