Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Teatro režisieriai

ALEKSANDR ŠPILEVOJ

12 gramų į Šiaurę”. D.Matvejev nuotrauka

Aktorius, režisierius ir dramaturgas Aleksandras Špilevojus (1987 m.) studijavo muzikos technologijas Kauno technologijos universitete, vėliau mokėsi aktorystės Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur įgijo bakalauro (2013 m.) ir magistro (2019) laipsnius, o šiuo metu studijas tęsia meno doktorantūroje.  

Špilevojus yra sukūręs per dešimt įvairių vaidmenų teatre, keturias pjeses ir režisavęs tiek pat spektaklių Menų spaustuvėje, Lietuvos rusų dramos teatre, Valstybiniame Šiaulių dramos teatre ir Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre. 2014 m. įkūrė ir iki šiol vadovauja teatruilaboratorijai „Meno alchemija“, nuo  2017 m. dirba Kauno technologijos universiteto teatro studijos „44“ vadovu, o nuo 2020 m. eina Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro meno vadovo pareigas.

2018 m. A. Špilevojus pelnė Lietuvos Republikos kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premiją, o 2019 m. – Auksinį scenos kryžių už Šiaulių dramos teatre sukurtą spektaklį Bagadelnia“.  

Vienas naujausių A. Špilevojaus darbų – Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre sukurtas spektaklis „12 gramų į šiaurę“ (2019). Šį spektaklį galima įvardyti kaip antrąją jo debiutinio darbo „Neišmoktos pamokos“ (2016, Menų spaustuvė) seriją. Čia taip pat veikia ketvertas jaunuolių, prie mikrofonų pasakojančių ir iš naujo išgyvenančių patirtas istorijas, o jiems scenoje gyvai akomponuoja muzikantai. Tik pamokų šį kartą jiems nepavyksta išmokti ne mokykloje, o gyvenime. Tūso atmosferą scenoje sėkmingai kuria ir spektaklio ritmą palaiko elektroninės muzikos duetas „Black Water“, o aktoriai scenoje taikliai įkūnija nesunkiai atpažįstamus jaunuosius šiuolaikinių ofisų gyventojus. Puiki muzika ir azartiški, energingi ir puikiai prisitaikantys jaunosios kartos aktoriai įtraukia į vakarėlių serialą, kurio kiekviena serija baigiasi netikėta mirtimi.  

aleksandr.spilevoj@gmail.com  

https://miltinio-teatras.lt