Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Viltė Bražiūnaitė ir Tomas Sinkevičius

Viltė Bražiūnaitė ir Tomas Sinkevičius. Watery Eyes, aliuminis, spalvotas akrilas, 2019

Viltė Bražiūnaitė (g. 1991 m.) ir Tomas Sinkevičius (g. 1991 m.) yra menininkų duetas, tyrinėjantis technologijų, gamtos ir politikos santykius. Jų videodarbai ir instaliacijos pasižymi prekinę išvaizdą imituojančia estetika ir sudėtingais natūros vartojimo siužetais.  

Antropoceno idėjų kontekste šį duetą išskiria atidumas žmogaus vidinei būklei, pastebimas nuo pirmosios bendros instaliacijos „A Romance of Many Dimensions“ (2014). Joje iš pažiūros nuasmenintas skaitmeninis pasaulis, jo galimybės ir deformacijos tapo įerdvintu ilgesio laidininku. Kūryboje atsiradus gamtos istorijos elementų, dar labiau išryškėjo vienatvės ir sutrikimo nuojautos, išgyvenamos geismų ir intervencijų persmelktoje nebenatūralioje gamtoje. Šias sudėtingas emocijas perteikia hiperrealistinė animacija (Born Brilliant, 2016 ir Afterwork, 2017) ir gamybinių technologijų panaudojimas, galutinai ištrinantis ribas tarp lašišos ir automobilio („Paint Job“, 2018) ar šuns ir dygsniuotos striukės („Air“, „Lo“, „Champion“ ir „Peak“, 2018). Naujausioje skulptūrų serijoje „Watery Eyes“ (2019) nepriekaištingi spalvoti filtrai veikia kaip plona baimės riba, neleidžianti betarpiškai išgyventi stichiško aplinkinio pasaulio.  

Viltė Bražiūnaitė ir Tomas Sinkevičius 2014 m. drauge baigė fotografijos ir medijos meno bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje. V. Bražiūnaitė vėliau studijavo magistro programose Vienos dailės akademijoje ir Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedroje, T. Sinkevičius – „Konstfack“ universitete Stokholme. Menininkai yra drauge surengę solo parodas „Studio 17“ Stavangeryje, Vienos dailės akademijoje Austrijoje, „Konstfack“ Švedijoje ir „Editorial“ projektų erdvėje Vilniuje. Tarp dueto grupinių parodų – ekspozicijos „Swallow“ projektų erdvėje Vilniuje, 2019 m. Artissima meno mugėje Turine, „Fonda“ Leipcige, „Autarkia“ projektų erdvėje Vilniuje, „Galleri Box“ Geteborge, MO muziejuje Vilniuje, Vienos kunsthalėje, Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, 2018 m. Maskvos tarptautinėje jauno meno bienalėje ir kitur. 2018 m. duetas Austrijoje apdovanotas Birgit Jürgenssen prizu.