Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Arūnas Gudaitis 

Arūnas Gudaitis. Inesa ir Ilona, 2020. Foto Andrej Vasilenko

Arūno Gudaičio (g. 1973 m.) kūriniai subtiliai komentuoja sociologinius, ideologinius ir meninius reiškinius. Ankstyvuosiuose darbuose naudojęs (pseudo)dokumentikos ir performanso prieš kamerą strategijas, pastaraisiais metais daugiau pasitelkia piešinį, objektą, fotografiją ir videomedijas. Naują etapą A. Gudaičio kūryboje žyminčioje „Baltoje serijoje“ (2007–2008) – piešiniuose, fotografijose ir objektuose – galima atpažinti politikos, istorijos ir meno istorijos, kasdienybės įvykius bei faktus, kuriuose jungiasi sąmoningumas ir sąmojingumas. 

Kūriniai serijos „Dalys ir gabalai“ (2014) konceptualizuoja skulptūros istoriją, juose nuosekliai plėtojamos menininką dominančios temos: skulptūros ir meno istorijos fragmentiškumas, meno kūrinio atsiradimo kontekstai, formų ir medžiagų dviprasmybės bei paradoksai. O naujausias darbas „Inesa ir Ilona“ (2020), paremtas avant-pop grupės Tytia Mina Teremina kūriniu, yra šmaikšti duoklė ir skulptūrai, ir dainai. Dvigalvis aptakių formų biustas yra prieštaringos simbiozės portretas – melagės Inesos ir teisuolės Ilonos bendro balso įkūnijimas. Menininką dominantis prieštaravimas padeda jam atskleisti tarp dviejų priešybių slypinčius niuansus, kurių, ieškodami objektyvios tiesos, dažnai nepastebime 

Gudaitis studijavo skulptūrą Vilniaus dailės akademijoje. Personalines parodas yra surengęs „Kunstraum Aarau“ (Šveicarija), galerijoje „Display“ (Praha), galerijoje „apiece“ (Vilnius) ir Šiuolaikinio meno centre (Vilnius). Menininkas yra dalyvavęs daugelyje tarptautinių grupinių parodų, tarp jų –  „MAXXI“ muziejuje (Roma), šiuolaikinio meno muziejuje „KIASMA“ (Helsinkis), Talino parodų rūmuose, „Palais du Tau“ rūmuose (Reimsas) bei „SpazioA“ galerijoje (Pistoja, Italija). Už kūrinių ciklą „Balta serija“ 2007 m. apdovanotas Talino meno muziejaus „KUMU“ prizu.