Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Alina Orlova

Alina Orlova_Fotogenijai

Alina Orlova nėra didelė socialinių medijų gerbėja, naudojasi senu, sudėvėtu mobiliuoju telefonu. Muzikos ir gyvenimo būdo aspektu tai gyvas visų stereotipų, siejamų su XXI a. įžymybėmis, paneigimas. Tačiau nepaneigsi, kad iš visų šiuolaikinių Lietuvos popžvaigždžių A. Orlova – bene žinomiausia tarptautiniu mastu. Jos debiutinis albumas „Laukinis šuo dingo“ (2008) iš andergraundo nubloškė ją tiesiai į dideles koncertų sales, laikraščių antraštes ir TV šou. Jos muzika, pilna paslapties ir melancholijos, neįprastas balsas, gyvi pasirodymai su eteriško kabareto elementais – visa tai buvo visiška gan nuspėjamos popmuzikos, kuri tuo metu dominavo radijo stočių topuose, priešingybė. Neįprasta ir asmeninė atlikėjos istorija: užaugusi miestelyje, žinomame vien dėl atominės jėgainės (ir ta jau nebeveikia), ji kurdavo muziką savo kambaryje, kol jos dainos pasklido po internetą ir viena įrašų kompanija, remdamasi vien iš lūpų į lūpas perduodama šlove, pasirašė su ja sutartį.

Būdama 19 metų, ji surengė anšlaginį koncertą, kuriame apsilankė svarbiausi Lietuvos asmenys (taip pat ir iš šou verslo pasaulio). Nuo tada įrašė dar du studijinius albumus (paskutinis – 2015 m. išleistas „88“), koncertavo visoje Europoje ir JAV, pasirodė svarbiausiuose festivaliuose (pavyzdžiui, „Eurosonic“, „The Great Escape“ ir Talino muzikos savaitėje), sukūrė garso takelių filmams ir įrašinėjo kūrybą su kitais žinomais atlikėjais (pavyzdžiui, Ukrainos žvaigžde „SunSay“). Kitas jos karjeros lūžis – 2013 m., kada A. Orlova su vietiniu orkestru pasirodė Prancūzijos festivalyje „Les Boreales“ (Prancūzijoje, kaip ir Rusijoje ir Ukrainoje, ji turi ištikimų fanų).

A. Orlova dainuoja lietuviškai, angliškai ir rusiškai, ją yra gyrę Peteris Jenneris (buvęs „Pink Floyd“, „The Clash“ ir Billy’o Braggo vadybininkas), „Travis“ lyderis Franas Healy ir įtakingiausias Rusijos kritikas Artiomas Troickis. Vieną jos pasirodymų savo žinomam serialui „Take Away Show“ yra nufilmavęs žinomas prancūzų vaizdo tinklaraštininkas Vincentas Moonas. Ar atliktų solinius koncertus su fortepijonu, ar eksperimentuotų su pilnos sudėties grupe ir elektronikos garsais (visa tai – iš jos naujausio albumo), A. Orlova – vienas labiausiai intriguojančių Lietuvos muzikos talentų.

www.alinaorlova.org

Rekomenduojamas kūrinys: „Sailor“, „Lijo“, „Šilkas“