Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Vladimir Tarasov

Vladimir Tarasov_photo Irmantas_Sidarevicius

Vladimir Tarasov (g. 1947) – Laisvojo džiazo apologetas, būgnininkas, perkusininkas, kompozitorius bei vizualiojo meno kūrėjas, Lietuvos kompozitorių sąjungos narys. Vienas iš Lietuvos džiazo patriarchų, su legendiniu V. Ganelino, V. Tarasovo ir V. Čekasino (GTČ) trio formavęs Lietuvos džiazo mokyklos pagrindus ir už tai 2017 m. apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

V. Tarasovas – menininkas konceptualistas, bendradarbiaujantis su pasaulio improvizacinės muzikos grandais, aktyviai dalyvaujantis plataus diapazono kūrybiniame gyvenime: su įvairiais projektais muzikuoja džiazo scenose, komponuoja kinui ir teatrui, kuria vizualiųjų menų bei tarpžanrinius projektus, bendradarbiauja su įvairių meno rūšių kūrėjais – literatais, dailininkais, šokio ir plastikos meistrais.

Archangelske (Rusija) gimęs V. Tarasovas nuo 1968 m. gyvena Lietuvoje. 1971–1986 m. – GTČ trio narys. 1984 m. vienas pirmųjų Europoje pradėjo rengti solo mušamaisiais programas („Atto“). 1991 m. ryškiausius šalies džiazo muzikantus subūrė į „Lithuanian Art Orchestra“ (LAO) – sukūrė dar vieną unikalų raiškos lauką. Šis kaičios sudėties periodiškai atgimstantis kolektyvas realizuoja įdomiausias lyderio kūrybines vizijas. Tais pačiais metais įsitraukė į vizualiojo meno kūrybą ir kuria konceptualias instaliacijas, kuriose svarbus vaidmuo tenka garsui.

Ir šiandien aktyviai visame pasaulyje koncertuojantis V. Tarasovas, greta darbų su LAO, solo programų bei instaliacijų, groja laisvąjį džiazą su 2006 m. suformuotu tarptautiniu trio „Jones Jones“ (JAV saksofonininku Larry Ochsu ir bosistu Marku Dresseriu), dėsto įvairiose Europos ir JAV aukštosiose meno mokyklose.

Jo diskografijoje – per 100 albumų ir kūrybinė partnerystė su tokiais menininkais kaip Andrew Cyrille, „The Rova Saxophone Quartet“, Anthony Braxtonas, Kazutoki Umezu, Lauren Newton, Sainkho Namtchylak, Billas Laswellas, Josefas Nadjas, Tomasz Stanko, Sonny Murray bei daugelis kitų.

www.vladimirtarasov.comwww.facebook.com/VladimirTarasovOfficial

Rekomenduojamas kūrinys: „ATTO III ‘Drumtheatre’“

Kūrybos galima pasiklausyti čia.