Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Dmitrij Golovanov

Mantas Headshooter

Dmitrijus Golovanovas (g. 1983) – vienas įdomiausių ir veikliausių Lietuvos džiazo pianistų, kompozitorius ir pedagogas. Meistriškai valdo fortepijoną, klavišinius bei kompiuterius, gerai susipažinęs su turtinga džiazo praeitimi, turi individualų stilių, aprėpiantį viską nuo džiazo klasikos iki savito creative ir eksperimentinės elektronikos. Universalus muzikas laisvai nardo tarp žanrų ir įvairių projektų, tačiau mieliau atlieka autorines kompozicijas, kuriose atsiskleidžia ir kaip mąslus kūrėjas, ir kaip šmaikštuolis.

Džiazo scenoje pianistas debiutavo būdamas vos 12-os; 17-os, dar moksleivis, labai sėkmingai pasirodė tarptautiniame festivalyje „Vilnius Jazz“ su bendraamžių grupe „Jazz Pictures“ ir įėjo į festivalio istoriją kaip jauniausi jo dalyviai. Nuo to laiko D. Golovanovo karjera nuosekliai kyla aukštyn.

Šiandien LMTA absolvento ir Leipcigo Felix Mendelssohn-Bartholdy muzikos akademijos stažuotojo diskografijoje – per 10 albumų (4-se jų pasirodo kaip lyderis ar bendralyderis), 2014 m. jis pristatė ir solinę kompaktinę plokštelę – „ME“. Pianistas groja solo ir su įvairiais kolektyvais, tarp kurių – laisvojo džiazo trio „Infiltrators“, „Veronika ChiChi Quartet“ (su žmona, dainininke), tarptautinis kvartetas „Tree Stones“, suvienijęs Latvijos, Estijos ir Lietuvos džiazo kūrėjus, bendradarbiauja su improvizacijos teatru „Kitas kampas“.

Su įvairiais kolektyvais D. Golovanovas grojo festivaliuose „London Jazz“, „Pori Jazz“, „Jazz Jamboree“, „Leipzig Jazz Tage“, „Brugge Jazz“, „Schleswig-Holstein Festival“, kaip solistas dalyvavo „Montreux Solo Jazz Piano Competition“ (pusfinalis) bei „European Jazz Competition“ (finalas).

www.facebook.com/golovanovd

Rekomenduojamas kūrinys: „Infected“

Kūrybos galima pasiklausyti čia.