Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Mirga Gražinytė-Tyla

Mirga Grazinyte_foto Modestas Ezerskis

Mirga Gražinytė-Tyla (g. 1986) – dirigentė, kurios karjera kyla stulbinamu greičiu. 2016 m. ji tapo Birmingamo simfoninio orkestro muzikos direktore.

Gimė Vilniuje, muzikų šeimoje, studijavo Graco muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete, Bolonijos, Leipcigo ir Ciuricho konservatorijose. 2012 m. su Gustavo Mahlerio jaunimo orkestru debiutavo Zalcburgo festivalyje ir pelnė šio festivalio „Jaunojo dirigento“ premiją. 2012–2017 m. dirbo Los Andželo filharmonijos orkestre, iš pradžių dirigento asistente, vėliau – asocijuotąja dirigente. 2015–2017 m. buvo Zalcburgo „Landestheater“ muzikos direktore.

M. Gražinytė-Tyla diriguoja Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui, Beethoveno orkestrui (Bona), MDR simfoniniam, Vienos radijo simfoniniam ir kameriniam orkestrams, Danijos nacionaliniam simfoniniam orkestrui, Zalcburgo „Mozarteum“ orkestrui, „Salzburg Camerata“, Prancūzijos radijo filharmoniniam orkestrui, Filadelfijos orkestrui, „Metropolitan Opera“ orkestrui (Niujorko „Carnegie Hall“ salėje) ir kt. Kaip operos dirigentė pasirodė Heidelbergo, Zalcburgo ir Berno ir Berlyno „Komische Oper“ teatruose. Bendradarbiaudama su Gidono Kremerio vadovaujama „Kremerata Baltica“, dalyvavo keliuose turuose po Europą. 2017 m. įtakingas leidinys „Politico“ įtraukė dirigentę į 2018 m. svarbiausių žmonių sąrašą.

www.mirgagrazinytetyla.com