Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Mindaugas Bačkus ir Klaipėdos kamerinis orkestras

Bačkus_Mindaugas_photo by Dmitrij Matvejev

Violončelininkas Mindaugas Bačkus (g. 1973) – puikus solistas, repertuaro vizionierius, organizatorius. Kaip talentingas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventas, kelių tarptautinių konkursų laureatas, 1998 m. pakviestas į Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro violončelių grupės koncertmeisterio vietą, tačiau netrukus metė orkestrą, kad galėtų plėtoti ambicingus kūrybinius projektus. Vėliau įstojo į Šiaurės Anglijos Karališkąjį koledžą Mančesteryje (Royal Northern College of Music), tuo metu surengė kelis solo rečitalius Škotijoje ir Anglijoje, keletą metų griežė kaip ansamblių „Kremerata Baltica“, „Chordos“ narys.

2009 m. patyręs ir azartiškas violončelininkas priėmė pasiūlymą vadovauti Klaipėdos kameriniam orkestrui (KKO). Į darbą su orkestru žvelgia kaip į „gyvenimo būdą, santykio su muzika filosofiją, kūrybinę bendrystę“. Jo toliaregiškos idėjos pastaraisiais metais įkvėpė kolektyvą pastebimiems pokyčiams: KKO nuosekliau gilinasi į baroko muzikos interpretaciją, dalyvauja meistriškumo seminaruose su senosios muzikos atlikimo specialistais ir į savo pasirodymus įtraukia istorinius instrumentus. Sykiu orkestras gilinasi į šiuolaikinės muzikos atlikimą, daug dėmesio skiria lietuvių muzikai. Kartu su repertuaru plečiasi ir orkestro gastrolių geografija: Vokietija, Lenkija, Ukraina, Latvija, Estija, Suomija, Italija, Šveicarija ir kt.

2017 m. gegužę M. Bačkaus iniciatyva įvyko didžiulį rezonansą turėjęs Tarptautinis violončelės festivalis. Į Klaipėdą suvažiavo per 300 muzikos, šokio, teatro, kino ir dailės meno atstovų iš 21 pasaulio šalies, 22 koncertinėse erdvėse surengta per 50 renginių, kuriuose svarbiausias vaidmuo buvo skirtas violončelei.

www.koncertusale.lt/klaipeda-chamber-orchestra