Lietuvos Kultūros Institutas
Architektai, Lietuvos kultūros gidas

YCL

YCL_IN_Leonas Garbačauskas

„Bazillion“. Tipas: privatus interjeras
Įgyvendinimas: projektavimas – nuo 2015 m., statyba – nuo 2016 m.
Adresas: Bazilijonų g., Vilnius
Autoriai: Tomas Umbrasas, Aidas Barzda, Tautvydas Vileikis, Rokas Kontvainis, Justė Surplytė


„YCL“ – nedidelė (autoriai sako: kamerinė) architektūros studija, neskirstanti projektų į didelius ar mažus, besistengianti kiekvienam jų skirti deramą dėmesį. Kaip ir kiti jaunosios architektų kartos atstovai, „YCL“ akcentuoja komandos, o ne vieno asmens svarbą kūryboje. Šį kolektyvą sieja jautrus, subtilus braižas, dėmesys detalėms ir jų kuriamai estetikai. 2011 m. studiją įkūrė mokslo draugai ir bendraminčiai, jau pasisėmę patirties Lietuvoje, Švedijoje ir Šveicarijoje. Galbūt dėl to biuras nesiriboja tik Lietuva ir kuria Prancūzijoje, Belgijoje, dalyvauja konkursuose Danijoje ir Olandijoje. Studijos tarptautiškumą patvirtina ir aktyviai palaikomi ryšiai su kolegomis užsienyje, nuolatinis siekis neužsidaryti vietiniame burbule.

Vilniaus senamiestyje esantis 45 m2 butas tapo puikia erdve pasireikšti „YCL“ poetiškam konceptualumui, už kurį kūrėjai apdovanoti interjero konkurse „Mano erdvė 2016“. Pakako įstrižo kirčio, padalijusio buto erdvę į dvi pleišto formos zonas, ir išvengta Senamiesčiui įprastų patalpų proporcijų. Medžiagos dėka šiedu pleištai tapo priešingomis zonomis – kone vienuoliška keramine cele ir abstrahuota, neutralia svetainės erdve. Jungtimi tarp jų tapo iš abiejų pusių matomas ir šildantis židinys. Šis netikėtas interjeras – tai dialogas tarp sunkumo ir lengvumo, šviesumo ir tamsumo, uždarumo ir atvirumo, medžiagiškumo ir to, kas numedžiaginta.

Vienuolyno celė paminėta neatsitiktinai. Kaip teigia architektai, toje pačioje gatvėje esantis vienuolynas paskatino ieškoti rakto į tai, koks šiandien turėtų būti būstas Senamiestyje. Atsargiai įsiklausyti į vietos atmosferą – net ne į kontekstą, o į nuotaiką, kuria alsuoja projekto aplinka, – nesvetima ir kitiems studijos projektams. Kaip ir gebėti meistriškai dirbti su baldais, interjero ir architektūros detalėmis, šviesa, svarbiausia – su medžiaga. Ir nesvarbu, ar tai būtų molis, betonas, plienas ar medis, – kiekvieno jų charakteris bus deramai įvertintas, įgis formą tarsi priliestas šilta autoriaus ranka.

www.ycl.lt