Lietuvos Kultūros Institutas
Architektai, Lietuvos kultūros gidas

sprik

Sprik_IN_Vizualizacija_Vilius Kazlauskas

Lauko turgavietės rekonstrukcija. Tipas: visuomeninis pastatas
Įgyvendinimas: projektas – 2015–2016 m., statyba – 2017–2018 m.
Adresas: Taikos pr. 80, Klaipėda
Autoriai: Mantas Olšauskas, Donatas Cesiulis, Ieva Cicėnaitė, Kristina Puidokaitė, Mindaugas Reklaitis


„Sprik“ – architektų komanda, dirbanti nuo 2008 metų. Entuziastingas kolektyvas kiekviename naujame projekte ieško to, ką galėtų pavadinti „sprik“ (angl. snap arba click) – momentu, kuomet spragtelima pirštais. Jų kuriami projektai labai skirtingi, kartais jaunatviškai kaprizingi, bet tikrai nenuobodūs. Pasak „sprik“ architektų, kiekvienas biuro realizuotas sumanymas – tai nedidelė istorija, legenda apie kartais nelengvus užsakovų ir architektų bandymus atrasti bendrą kryptį. Ne išimtis – ir šis projektas.

Architektūros konkursų rengimas Lietuvoje išgyvena tam tikrą lūžį. Įprastas jų organizavimo procesas sulaukia kritikos, o pirmųjų vietų nugalėtojų darbai dažnai taip ir lieka nerealizuoti. Lauko turgavietės rekonstrukcijos projektas Klaipėdoje – puikus pavyzdys, kas nutinka, kai ne tik pasitikima konkursą nugalėjusiais architektais, bet juos dar ir aktyviai palaiko užsakovas bei kiti projekto dalyviai. Pasak architektų, visą projekto rengimą lydėjo intensyvus sprendimų viešinimas, bendravimas su visuomene ir užsakovu. Atviras bendravimas ir gebėjimas išgirsti vieniems kitus lėmė, kad galų gale projektas sėkmingai įgyvendintas.

Dauguma prekybai skirtų statinių būna gana nuspėjami, o užsakovai turi griežtas gaires, kaip turėtų funkcionuoti komercinis pastatas. Lauko turgus – šiokia tokia išimtis, nes tai ne tik prekybos vieta, bet ir itin socialus potyris, kiekvieną kartą vis kitas. „sprik“ architektai siekė sukurti šiam potyriui skirtą erdvę, savotišką klasikinės turgaus aikštės interpretaciją. Ekspresyviai lūžtančios stogų plokštumos tarsi popieriaus karpiniai nutįsta virš aikštės, o po jomis pinasi prekybos vietos, poilsio ir žalieji plotai, vaikų žaidimo aikštelė, erdvės renginiams, kavinėms. Architektai siekė, kad šių skirtingų funkcijų koliažas universalioje viešoje erdvėje kurtų autentišką turgaus atmosferą. Belieka tikėtis, kad miestiečiai prisijaukins atsinaujinusį turgų ir jis taps svarbia jų kasdienybės dalimi.

www.sprik.lt