Lietuvos Kultūros Institutas
Architektai, Lietuvos kultūros gidas

G. Janulytės-Bernotienės studija

Janulyte

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus galerijos rekonstrukcija. Tipas: visuomeninis pastatas
Įgyvendinimas: projektas – 2000 m., statyba – 2003 m.
Adresas: V. Putvinskio g. 55, Kaunas
Autoriai: Gražina Janulytė-Bernotienė, Loreta Bulakienė, Evaldas Žiurkus, Ernestas Riepšas, Gerardas Balaišis, Eugenija Balaišienė


Architektė, dėstytoja Gražina Janulytė-Bernotienė (g. 1951) nuo 1993 m. vadovauja individualiai architektūros studijai. Patyręs kolektyvas ne kartą apdovanotas už sėkmingai įgyvendintus visuomeninių pastatų projektus ir profesionalų sprendimus. Daugelyje studijos projektų pastebimas santūrus, lakoniškas kūrybos braižas, dėmesys subtiliai medžiagų ir detalių dermei.

Tapytojo ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybai eksponuoti skirtos galerijos rekonstrukcijos projekto tikslas buvo išsaugoti architekto Felikso Vito 1960 m. suprojektuoto pastato vertes: lakoniškumą, aiškumą ir funkcionalumą. Pasak autorių, paprastomis formomis ir spalvomis siekiama sukurti stiprų emocinį krūvį, kuris veiktų tarsi M. K. Čiurlionio kūrybos fonas. Galerijos lankytojus pasitinka išraiškingi kontrastai (šviesa ir tamsa, juodos ir baltos plokštumos) ir natūralios medžiagos (akmuo, medis, stiklas). Tamsiai žaliais akmenimis dengtą ramų galerijos tūrį su pagrindiniu muziejumi jungia stiklinė galerija, o požeminėje dalyje įrengtos papildomos ekspozicijai skirtos erdvės.

www.janulyte.lt