Lietuvos Kultūros Institutas
Architektai, Lietuvos kultūros gidas

„Processoffice“ ir „Andrius Skiezgelas Architecture“

Processofice_IN_Norbert Tukaj

Latvijos nacionalinio meno muziejaus pastato rekonstrukcija.

Tipas: visuomeninis pastatas
Įgyvendinimas: projektas 2012 m., statyba 2016 m.
Adresas: Krišjāņa Valdemāra iela 10, Ryga, Latvija

Autoriai:

„Processoffice“: Vytautas Biekša, Rokas Kilčiauskas, Marius Kanevičius, Giedrius Špogis, Ježi Stankevič, Austė Kuliešiūtė, Miglė Nainytė, Giedrė Datenytė, Mantas Petraitis, Sandra Dumčiūtė, Povilas Marozas, Sandra Šlepikaitė

„Andrius Skiezgelas Architecture“: Andrius Skiezgelas, Gilma Teodora Gylytė, Rasa Mizaraitė


Šešerius metus kartu dirbę architektai Vytautas Biekša, Rokas Kilčiauskas ir Marius Kanevičius 2007 m. nusprendė suvienyti jėgas ir įsteigti architektų biurą. Kolektyvo pavadinimas „Processoffice“ rodo biuro filosofiją: į architektūrą žvelgiama kaip į tęstinį procesą. Šio biuro architektai kuria inovatyvią, tvarią, šiuolaikinę architektūrą, į projektavimo procesą įtraukia skirtingus kūrėjus ir įvairių sričių specialistus.

2010 m. „Processoffice“ komanda laimėjo Latvijos nacionalinio meno muziejaus pastato rekonstravimo konkursą. Šis projektas iš kitų konkurso darbų išsiskyrė tuo, kad autoriai pasiūlė konkursinę užduotį įgyvendinti minimaliai keičiant esamo pastato tūrį, išsaugant istorinio statinio charakterį ir autentiškas detales. Pertvarkytas funkcinis pastato scenarijus ir maksimaliai panaudotas esamų muziejaus erdvių potencialas. Siekiant išplėsti muziejaus patalpas, pasirinktas subtilus ir nedominuojantis šiuolaikinės išraiškos sprendimas – suprojektuotas požeminis tūris su stikliniu atrijumi, leidžiančiu pažvelgti į muziejaus vidinį gyvenimą. Tuo pat metu jis gali būti naudojamas ir kaip nedidelis amfiteatras. Realizuojant sumanymą projekto komandai teko įveikti ne vieną techninį ir kūrybinį iššūkį. Nepaisant nelengvo kelio, 2016 m. vėl duris atvėręs muziejus paperka pagarba paveldui, drąsiais funkciniais sprendimais ir savita estetika.

Projektas nominuotas konkurse „Mies van der Rohe Award“ ir apdovanotas prizais Lietuvoje bei Latvijoje.

www.processoffice.lt

www.archicechas.lt