Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Režisieriai

Linas Mikuta

Dinner_IN

Linas Mikuta (g. 1980) 2003 m. baigė teatro režisūros bakalauro specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2015 m. ten pat įgijo kino režisieriaus magistro laipsnį.

2005–2008 m. dirbo kaip asistentas ir režisieriaus asistentas Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, Tel Avivo operos teatre, Frankfurto operos teatre. Kaip režisierius įgyvendino nepriklausomą projektą kartu su Vilniaus filharmonija.

2013 m. L. Mikuta pristatė savo debiutinį vidutinio metro dokumentinį filmą „Dzūkijos jautis“ bei trumpametražį dokumentinį filmą „Pietūs Lipovkėje“. Abu filmai dalyvavo daugelyje kino festivalių Lietuvoje ir užsienyje (tarp jų – Leipcigo „DOK“, Jerevano „Auksiniame abrikose“, Tartu antropologinio kino festivalyje „Worldfilm“ ir kt.). 2013 m. Europos šalių kino forume „Scanorama“ filmas „Pietūs Lipovkėje“ apdovanotas kaip geriausias Lietuvos trumpametražis filmas. Tais pat metais „Dzūkijos jautis“ apdovanotas Jekaterinburgo dokumentinio kino festivalyje „Rossia“ už geriausią kinematografiją. L. Mikutos tyrinėjimų objektu tapo kasdienybės socialumas, socialiai atskirtų grupių reprezentavimas.

2015 m. trumpametražis filmas „Pakeleiviai“ apdovanotas kaip geriausias studentiškas filmas Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“. Dokumentinis filmas „Šaltos ausys“ (2016) laimėjo keletą prizų (Krokuvos kino festivalis, „FIDBA“, „Sole Luna Doc“ ir t. t.), buvo parodytas daugiau kaip 20 kino festivalių.

linas.mikuta@gmail.com