Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Režisieriai

Lina Lužytė

Lužytė_IN_Amžinai kartu

Lina Lužytė (g. 1985) baigė kino režisūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Ji yra tiek rašiusi scenarijus, tiek režisavusi daugelį reklamos ir kino darbų, Lietuvos ir užsienio kino projektuose dirbusi režisieriaus padėjėja ir aktorių atrankos režisiere.

2009 m. parašė scenarijų ir režisavo trumpametražį filmą „Jau puiku, tik dar šiek tiek“, kuris buvo atrinktas į 20 tarptautinių kino festivalių ir laimėjo tokius apdovanojimus kaip tarptautinio Baltijos konkurso didysis prizas Trumpametražių filmų festivalyje „2ANNAS“ (2011, Latvija), didįjį prizą Monako kino festivalyje „Charity“ (2010), prizą už geriausią užsienio filmą Landau tarptautiniame trumpametražių filmų festivalyje „La.Meko“ (2009, Vokietija). Filmas tragikomiškai pasakoja apie Lietuvą, kuri ką tik atgavo nepriklausomybę, ir fabriko darbuotoją Danguolę – neoficialią ambasadorę, kuriai pasitaiko proga įsiamžinti ant amerikietiško žurnalo viršelio. Šio įvykio fone atsiduriančių personažų elgesys, detalės leidžia įdėmiau pažvelgti į laikmetį, kuris ką tik praėjo, o sykiu – į šiandieną.

L. Lužytės dokumentiniame filme „Igruški“ (2012), nufilmuotame Žlobino miestelyje, tyrinėjami žmogaus teisių pažeidimai Baltarusijoje. Debiutinis pilnametražis vaidybinis L. Lužytės filmas „Amžinai kartu“ (2016) iškelia šeima kaip pirminį socialinį vienetą ir įvaizdina komunikacijos kamštį kaip šiandieninės visuomenės diagnozę. Filmo premjera vyko Karlovi Varų tarptautinio kino festivalio konkursinėje programoje „Į rytus nuo vakarų“ (2016).

www.justamoment.lt