Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Režisieriai

Gytis Lukšas

luksa23a

Gytis Lukšas (g. 1946) atskleidžia tautinio charakterio, kurį ženklina poetiškas pasaulėvaizdis ir lyriškas tonas, pagrindus. Per visą savo karjerą nuo pat pirmojo televizinio filmo „Žvangutis“ (1974) ir pirmojo pilnametražio filmo „Virto ąžuolai“ (1976) jis lieka ištikimas Lietuvos rašytojų – Kazio Sajos, Juozo Apučio, Vidmantės Jasukaitytės, Juozo Baltušio, Sauliaus Šaltenio ir kt. – kūriniams.

G. Lukšo filmų „Mano vaikystės ruduo“ (1977), „Vakar ir visados“ (1985), televizinio filmo „Žolės šaknys“ (1988) nuotaika poetinė, lengvai melancholiška. Filmas „Vasara baigiasi rudenį“ (1982) – istorija apie tėvą, ką tik grįžusį iš kalėjimo, ir sūnų, kurie abu bando laimėti jaunos našlės simpatijas (filmas laimėjo prizą Sankt Peterburgo kino festivalyje už geriausią aktorių vaidybą). „Žalčio žvilgsnyje“ (1989), kuriame sutelpa keli dešimtmečiai ties XIX–XX a. sandūra, nagrinėjamos gundymo, kaltės ir išdavystės temos. „Žemės keleiviai“ (1992) buvo pirmasis vaidybinis filmas apie posovietmečio gyvenimą Lietuvoje, apie žmogaus sielos būklę; apdovanotas sidabru Lagovo kino festivalyje Lenkijoje. „Mėnulio Lietuva“ (1998) – tragikomiška istorija apie pokario gyvenimą mažame Lietuvos miestelyje, persunkta mitologinių elementų ir kupina pamatuotos ironijos, sarkazmo ir humoro. Pirmajame tarptautiniame kino festivalyje „Eurasia“ filmas apdovanotas už geriausią aktorės vaidybą (Dalia Michelevičiūtė). Filmas „Duburys“ (2009), pastatytas pagal Romualdo Granausko romaną, ženklina posūkį į psichologinį realizmą. Jo pasaulinė premjera įvyko Monrealio pasauliniame kino festivalyje, vėliau jis rodytas daugiau kaip 20 tarptautinių kino festivalių. Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“ „Duburys“ išrinktas geriausiu Baltijos vaidybiniu filmu; jis laimėjo tris „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus, Lietuvos kino sąjungos apdovanojimą už geriausią kinematografiją (2008–2009).

1991–2017 m. G. Lukšas buvo Lietuvos kino sąjungos pirmininkas. Šiuo metu yra Lietuvos menininkų asociacijos tarybos narys, Lietuvių kino akademijos narys, Kino autorių sąjungos (AKA) narys.

luksas.gytis@gmail.com