Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Režisieriai

Giedrė Žickytė

Meistras ir tatjana_IN

Giedrė Žickytė (g. 1980) baigė žurnalistikos bakalauro studijas Vilniaus universitete, studijavo televizijos ir kino režisūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o Vilniaus dailės akademijoje baigė fotografijos ir medijų magistrantūros studijas.

G. Žickytė debiutavo trumpametražiu vaidybiniu filmu „Vaidmuo“ (2004), kuriame vaidino žymus lietuvių aktorius ir dainininkas Andrius Mamontovas. Nuo 2006 m. kuria dokumentinį kiną. Jos televizinės dokumentikos filmas „Baras“ (2009) Lietuvių kino akademijos buvo apdovanotas kaip geriausias televizinis filmas ir gavo „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą. Filme pasakojama apie režisierių, aktorių, bibliofilą, muzikos įrašų kolekcininką ir avangardistinės muzikos grupės lyderį Artūrą Barysą-Barą. G. Žickytės filmų pagrindiniais personažais dažnai tampa maištiningi ir ne mažiau talentingi menininkai, gyvenę ir dirbę Sovietų Sąjungoje.

Ji sukūrė dokumentinių portretų seriją – „Baras“, „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ (2011) ir „Meistras ir Tatjana“ (2014), kuria pasineria į sovietinės Lietuvos neoficialiosios kultūros pasaulį ir į sudėtingų žmogaus jausmų, siekių, vidinių patirčių pasaulį. „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ siūlo kitokį žvilgsnį į Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. Filmo istorija prasideda 1984 m., kaip tik prasidedant perestroikai SSRS, kai architektų grupė Kaune nusprendė kaip Naujųjų metų vakarėlio pokštą suorganizuoti muzikos grupę vienai nakčiai. „Meistras ir Tatjana“ rodo Vito Luckaus, talentingiausio XX a. Lietuvos fotografo, ir jo žmonos Tatjanos meilės istoriją. Filmas laimėjo keturis „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus (2015). Taiklus dokumentinis filmas apie senatvę „Aš čia tik svečias“ (režisuotas kartu su Maite Alberdi) buvo nominuotas Europos kino akademijos apdovanojimuose kaip geriausias trumpametražis filmas (2016).

giedre@moonmakers.lt

www.moonmakers.lt