Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Teatro režisieriai

Jonas Vaitkus

 

„Didysis kelias”. D. Matvejevo nuotrauka

Teatro ir kino režisierių pedagogą, nacionalinės premijos laureatą Joną Vaitkų (g. 1944) nesunku įvardyti produktyviausiu lietuvių režisieriumi – jis režisavo per aštuonias dešimtis dramos ir operos spektaklių įvairiuose Lietuvos ir užsienio teatruose, penkis kino filmus. Režisūros studijas baigė Valstybinėje Sankt Peterburgo teatro akademijoje, vėliau studijavo dvimečiuose Valstybinio kinematografijos komiteto kursuose Maskvoje. Dirbo Šiaulių dramos teatro, Kauno valstybinio dramos teatro ir Lietuvos valstybinio akademinio dramos teatro meno vadovu, yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius. Nuo 2008 m. vadovauja Lietuvos rusų dramos teatrui.

Vaitkaus kūrybą geriausiai charakterizuoja aktyvi socialinė pozicija ir inovatyvių meninių formų paieškos. Interpretuodamas klasikinės literatūros kūrinius ir šiuolaikinę dramaturgiją, režisierius kelia žmogiškosios egzistencijos ir socialinės etikos problemas.

Vaitkaus spektakliai rodyti Vokietijoje, Škotijoje, Gruzijoje, Prancūzijoje, JAV, Lenkijoje, Italijoje, Suomijoje ir Rusijoje. Kūryba apdovanota Lietuvos valstybine premija, „Auksinės vilnos“ prizu Tbilisyje, „Scotman Fringe First Award“ Edinburge, „Šv. Kristoforo“ geriausio metų režisieriaus prizu, „Auksiniais scenos kryžiais“ (2004, 2007, 2008, 2013) bei Boriso Dauguviečio auskaru (2012).

Svarbią vietą J. Vaitkaus veikloje užima pedagogika. Režisierius yra dėstęs vaidybą ne tik Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, bet ir Emersono koledže (JAV), „Staten Teater“ (Norvegija), Helsinkio valstybinėje aukštojoje teatro mokykloje (Suomija), Kopenhagos nacionalinėje teatro mokykloje (Danija), Krokuvos teatro akademijoje (Lenkija).

Naujausias J. Vaitkaus spektaklis Lietuvos rusų dramos teatre – „Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“ pagal Аleksandro Andrejevo pjesę. Spektaklyje, kaip ir pjesėje, keliami klausimai: kas yra Dievas ir kas yra žmogus? Šių kertinių būties klausimų atskleidimui pasirinktas apaštalo Pauliaus likimas. „Auksinius scenos kryžius“ pelnė spektaklio kūrėjai – vaizdo projekcijų kūrėjas Rimas Sakalauskas ir muzikos autorė kompozitorė Rita Mačiliūnaitė-Dočkuvienė.

jonas.vaitkus@rusudrama.lt

www.rusudrama.lt