Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Teatro režisieriai

Rugilė Barzdžiukaitė

Saule ir jura_NDG_2017_bendras

Jaunosios kartos teatro ir kino režisierė ir operatorė Rugilė Barzdžiukaitė  (g. 1983) yra išskirtinio braižo kūrėja, kantriai brandinanti scenos ir kino kūrinius.  

2019 m. pasauline sensacija tapo jos kartu su kolegėmis dramaturge Vaiva Grainyte ir kompozitore Lina Lapelyte sukurta šiuolaikinė operaperformansas „Saulė ir jūra (Marina), pristatyta Lietuvos nacionaliniame paviljone Venecijos meno bienalėje ir pelniusi Auksinį liūtą.  

Barzdžiukaitė 2002–2006 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijavo operatoriaus meną ir įgijo bakalauro laipsnį. Antrąjį aukštojo mokslo diplomą ji gavo 2008 m. – taip pat Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė teatro režisūros studijas. 2011–2013 m. studijavo kino dokumentiką Londono universiteto Goldsmito koledže ir įgijo magistro laipsnį. 

Barzdžiukaitės mėgstama kūrybinė strategija – įtampos tarp objektyvių ir įsivaizduojamų tikrovių tyrinėjimas bei žaismingas antropocentriško pasaulėvaizdžio kvestionavimas. Menininkė yra sukūrusi septynis dokumentinius ir vaidybinius trumpo ir pilno metro filmus, kaip operatorė dalyvavo kuriant daugiau nei dvi dešimtis filmų. Jos naujausias kuriamas filmas „Rūgštus miškas“ – antropologinis filosofinis tyrimas apie tai, kaip žmonės priima jiems mažiau pažįstamą gyvūnų rūšį.

Teatro scenoje R. Barzdžiukaitė debiutavo 2010 m. išgrynintos estetikos, originalia medžiaga paremtu spektakliu „Hipokampas“. 2011–2013 m. kartu su dramaturge V. Grainyte ir kompozitore L. Lapelyte sukūrė šiuolaikinę operą „Geros dienos!“. Dešimčiai balsų, elektronikai ir fortepijonui skirtos operos siužetą sudaro prekybos centrų kasininkių mintys – atskiri likimai, slepiami po dirbtinėmis šypsenomis ir mechanišku aptarnavimu. 2013 m. opera „Geros dienos!“ apdovanota Tarptautinio teatro instituto organizuojamo konkurso Music Theatre NOW prizu Švedijoje ir pagrindiniu tarptautinio jaunųjų režisierių festivalio „Fast Forward“ prizu Vokietijoje. Opera  pristatyta muzikos, teatro ir operos festivaliuose JAV, Kinijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Estijoje, Latvijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Prancūzijoje; operą transliavo BBC stotis „Radio 3“. 

Už bendrą kūrybą R. Barzdžiukaitė kartu su V. Grainyte ir L. Lapelyte 2015 m. įvertintos  Jaunojo menininko premija, 2018 m.  Boriso Dauguviečio auskaru, o 2019 m. – aukščiausiu Lietuvos menininkams teikiamu apdovanojimu – Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. 

2018 m. R. Barzdžiukaitės filmas „Rūgštus miškas“ Lokarno kino festivalyje įvertintas „First Feature Swatch Art Peace Hotel“ apdovanojimu, o dokumentinių ir trumpametražių filmų festivalyje ZINEBI Ispanijoje menininkei įteiktas didysis prizas už geriausią ilgametražio filmo debiutą 

Barzdžiukaitės, V. Grainytės ir L. Lapelytės bendroje kūryboje itin daug dėmesio skiriama dokumentikos ir fikcijos, realizmo ir poezijos santykiui, tai ryškiai atsiskleidžia ir jų operoje-performanse  „Saulė ir jūra“  (2017). Žiūrovų iš viršaus stebimi, ant realaus pajūrio smėlio įsitaisę įvairiaspalviais maudymosi kostiumėliais pasidabinę veikėjai rimtų rimčiausiai aptarinėja kremo nuo saulės sudėtį, atostogų planus ir vėluojančius lėktuvų reisus, popiečio miego sapnus. Tačiau čia pat lyg tarp kitko pradeda kelti globalizacijos, ekosistemos, būties prasmingumo problemas, ir saulės nutviekstą nerūpestingą vaizdą ima pildyti globalios, nesustabdomos grėsmės nuojauta.

as.rugile@gmail.com 

www.sunandsea.lt