Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

Birutė Letukaitė

„Kaunas Zoo“. Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka

Šokėja, choreografė, pedagogė Birutė Letukaitė (g. 1953) yra daugiau nei tris dešimtmečius gyvuojančio pirmojo Lietuvoje šiuolaikinio šokio teatro – municipalinio Kauno šokio teatro „Aura“ – įkūrėja ir vadovė. „Aura“ surengė daugybę pasirodymų Lietuvoje, gastroliavo daugiau nei trijose dešimtyse užsienio šal. Prie teatro veikiančioje šokio studijoje išugdyti vieni geriausių Lietuvos šiuolaikinio šokio atlikėjų. 

Letukaitė į šokį atėjo iš meninės gimnastikos. Ji 10 metų šoko išraiškos šokio kolektyve „Sonata“. Nors 1978 m. baigė bibliotekininkystės studijas Vilniaus universiteto Kauno vakariniame fakultete ir dešimt metų dirbo šioje srityje, nuolat gilino šokio technikos ir meno žinias tarptautiniuose seminaruose Vokietijoje, Čekijoje, Estijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje.

Jos spektakliai šokio teatrui „Aura“ – „Extremum mobile“ (2001) ir „Aseptinė zona, arba Lietuviškos sutartinės“ (2003) – buvo parodyti daugiau kaip 20 užsienio valstybių, laimėjo pirmąsias vietas Vitebsko (Baltarusija), Kalyšo (Lenkija) tarptautiniuose konkursuose. „Aseptinė zona…“ choreografei pelnė Auksinį scenos kryžių. 2008 m. choreografė buvo pagerbta ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, o 2013 m. apdovanota antruoju Auksiniu scenos kryžiumi – šį kartą už ilgametį indėlį į Lietuvos šiuolaikinio šokio meną. Tais pačiais metais jai suteikta Kauno miesto kultūros ir meno premija. Šokio teatro „Aura“ kūrybinė veikla įvertinta daugiau kaip 50 miesto, šalies ir tarptautiniais apdovanojimų.  

Letukaitė gilinasi į įvairius su šokiu susijusius aspektus bei problemines sritis, aktyviai kuria ne tik Kauno šokio teatrui „Aura“, bet ir entuziastingai prisideda prie kitų kūrybinių iniciatyvų bei bendrų projektų, rengiamų kartu su Lietuvos ir užsienio menininkais. 1989 m. Kaune įkūrė ir kasmet rengia tarptautinį šokio festivalį „Aura“.

Naujausias B. Letukaitės šokio teatrui „Aura“ sukurtas spektaklis „Kaunas Zoo (2019)  tviska prabanga. Jame nagrinėjamos grožio, mados kulto, prabangos siekimo temos, aštriai pašiepiama tuštybė. Auksinė grindų danga scenoje virsta ir tviskančiu veidrodžiu, ir auksu tyvuliuojančia pelke. Daugiatautė techniškoji „Auros“ trupė visi iki vieno vilkėdami ekstravagantiškais aukso spalvos Kristinos Čyžiūtės kurtais kostiumais groteskiškais solo, duetais ir masinėmis scenomis perteikia vakarėlių kultūros ir prabangos besivaikančio tariamo elito šaržą, kurį paryškina improvizacinės muzikos grupės „Kaunas Zoo“ atlikėjai, aktyviai kuriantys muzikinį foną scenoje vykstančiai tuštybės mugei.  

info@aura.lt 

www.aura.lt