Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

Aira Naginevičiūtė

Aira_Naginevižiūtė_IN_MArtynas Aleksa

„Melancholijos bokštai“.Martyno Aleksos nuotrauka

Šokėja, choreografė ir pedagogė Aira Naginevičiūtė (g. 1965) – išskirtinė lietuvių šokio kūrėja, kurianti gilia filosofija paremtus, sudėtingus, didelės apimties šokio spektaklius. Choreografijos pedagogiką studijavo tuometinės Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultete, o šokio technikos ir kompozicijos žinias gilino įvairiuose tarptautiniuose seminaruose Austrijoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV, Vokietijoje, Čekijoje, Estijoje ir Lietuvoje. 1989 m. įkūrė šiuolaikinio šokio trupę „Fluidus“, o 2013 m. – šokio teatrą „AIROS“. Nuo 1998 m. dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 

Naginevičiūtė yra sukūrusi per dvidešimt šokio spektaklių ir kompozicijų, o per pastaruosius penkiolika metų pristatė didžiausius savo spektaklius „Nėščia tyla“ (2005), „Ego ir ID“ (2007, 2009), „Mėnulis nepaiso lojančių šunų“ (2008) ir triptiką „Chimeros karoliai“ (2013), „Stiklo sodai“ (2015) ir „Melancholijos bokštai“ (2016).

Naginevičiūtė vadinama tamsiąja, juodąja choreografe, mat jos spektakliai prisodrinti sunkiasvorių metaforų, o juose nagrinėjamos temos – sudėtingos ir gilios. Jos spektakliams būdingas meditatyvumas, kūrėjo sielos gelmių atvėrimas. Todėl šios choreografės spektakliuose šokėjai yra ne tik atlikėjai, bet ir asmenybės, įkvepiančios savo kuriamiems pavidalams ar veikėjams gyvybės.

Naginevičiūtė – pirmoji šiuolaikinio šokio kūrėja, sulaukusi valstybinio įvertinimo: 2003 m. šokio spektaklis „Processus“ gavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premiją už metų choreografiją. 2020 m. už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui A. Naginevičiūtei paskirta Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premija. Choreografės spektakliai pristatyti Estijoje, Gruzijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Latvijoje, Kinijoje, Senegale.

Naujausiame šokio spektaklyje  „Melancholijos bokštai“  (2016) choreografė poetinėmis metaforomis kalba apie žmogaus sielos tamsą ir šviesą, kūrėjo egzistencinę pilnatvę ir ištvermę. Poeziją, muziką ir judesį jungiantis spektaklis tyrinėja ribinių išgyvenimų būsenas. Būsenas, kai medituojamas rūkas, mirštama ir atgimstama kitokiu pavidalu, pasineriama į mąstymą apie save, pasaulį ir egzistencinę tuštumą. 2017 m.  „Melancholijos bokštai“ pradėjo tarptautinį šokio festivalį „Kaay Fecc“ Dakare (Senegalas). 

 

info@airos.lt 

http://www.airos.lt