Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Rašytojai

Rolandas Rastauskas

thumbnail-24

Rolandas Rastauskas (gimė 1954 m. spalio 13 d. Vilniuje) – poetas, eseistas, dramaturgas, vertėjas. Baigė anglistiką Vilniaus universitete. Stažavosi Londono nacionaliniame, Edinburgo „The Traverse“ ir Skarboro teatruose. Klaipėdos universiteto docentas. Daugelio tarptautinių kultūros projektų ir konferencijų dalyvis, meno festivalių konsultantas. A. Mončio fondo valdybos pirmininkas. 1989–1990 m. Atgimimo, 1993–2003 m. – Lietuvos ryto, 2003–2004 m. Akiračių(Čikaga) ir nuo 2005 m. Verslo klasės skiltininkas.
Debiutavo eilėraščių knyga Albumas (1987). Išleido dar kelias poezijos knygas, parašė pjesių ir scenarijų dramos teatrams, išleido esė ir pjesių rinkinius.
2001 m. R. Rastauskui paskirta LR Kultūros ministerijos premija už geriausią metų kultūrinę publicistiką, 2006-aisiais – Ievos Simonaitytės premija bei Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto premija už geriausią 2005-ųjų metų knygą Kitas pasaulis. 2010 m. rašytojas apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija („už žaismingos ir ironiškos eseistikos būtį pasaulyje ir už sakinio eleganciją“).
Verčia iš rusų, lenkų, slovėnų ir anglų kalbų. Jo paties tekstai versti į anglų, lenkų, rusų, baltarusių, slovėnų, švedų ir kt. kalbas.
Gyvena Palangoje.

Kritika:

Rastausko poezijoje vyrauja asociatyvi poetika ir literatūrinė retorika, teatro, dailės, muzikos įspūdžiai reiškiami kaip žmogaus egzistencijos esmė.
1972 pastatyta pjesė Lenktynių aitvaras, kurioje rokenrolo muzikos fone deklamuojamos amerikiečių poeto A. Ginsbergo eilės, sakomi poetiški monologai („Pajuskit savo maištingą dvasią“), vyksta gaujų muštynės. Talmantas žuvėdra taip pat grindžiama teatrine žaisme, filosofinių aforizmų ir kultūrinių asociacijų pyne, neturinčia ryškesnės konfliktų eigos ir uždaros veiksmo erdvės (iš Vilniaus personažai permetami į Čilę ginti prezidento Allendės).
Eseistikai būdinga maištaujančio temperamento kupina pasakojimo maniera, „bitnikų“ prozos aidais atskambanti kandi ironija.
Vytautas Kubilius, Lietuvių literatūros enciklopedija, Vilnius: LLTI, 2001

Bibliografija:

Lenktynių aitvaras: [pjesė]. Vilniaus jaunimo teatras, 1971.
Talmantas Žuvėdra: [pjesė]. KPI liaudies teatras, 1974.
Bermudų trikampis: [pjesė]. Vilnius: Veidai, 1987.
Albumas: [eilėraščiai]. Vilnius: Vaga, 1987.
Lenktynių aitvaras; Talmantas Žuvėdra: [pjesės]. Vilnius: Vyturys, 1989.
Tinginio raudos: [eilėraščiai]. Vilnius: Regnum, 1992.
Aktorius pasitraukia: [eilėraščiai]. Vilnius: Vaga, 1996.
Klepsidros sanatorija: [scenarijus]. Varšuvos Teatras STUDIO, Lenkija 2001.
Othello?!: [scenarijus]. Sibiu „Radu Stanca“ teatras, Rumunija, 2002.
Notturno, arba Bebrų respublika: [scenarijus]. E. Nekrošiaus teatro studija „Meno fortas“, 2002.
Kitas pasaulis: [esė rinktinė]. Vilnius: Apostrofa, 2004.
Metimas: [eilėraščiai; CD kartu su Arkadijumi Gotesmanu]. Vilnius: Apostrofa, 2006.
Privati teritorija: [esė]. Vilnius: Apostrofa, 2009.
Bermudų trikampis. Vilnius: Kultūros meniu, 2011.