Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Italijoje – kino bendruomenės solidarumo su Ukraina banga

Lietuvos kultūros institutas

Finišavo italų kino bendruomenės solidarumo akcija, skatinusi pagalbą Ukrainai. Šiomis Ukrainai ir jos žmonėms sunkiomis savaitėmis, italų kino bendruomenė skirtinguose Italijos miestuose organizavo ukrainiečių režisierės Irynos Tsilyk filmo „Žemė mėlyna kaip apelsinas“ rodymus, kurių metu buvo renkamos lėšos karo nusiaubtai šaliai paremti.

Akcijos iniciatorė kultūros atašė Italijoje Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė teigia, kad filmas itin sujaudino žiūrovus. Visoje Italijoje, nuo Pietų iki Šiaurės, nuo mažų miestelių iki didmiesčių apjungė šalį solidarumo banga. Per dvi savaites buvo parodyti 37 filmo seansai 24 Italijos miestuose ir miesteliuose. Dalis kino salių filmą rodė nemokamai ir kvietė asmenis savarankiškai aukoti Ukrainai, kiti visus už bilietus surinktus pinigus pervedė paramos fondams, padedantiems Ukrainos žmonėms. Solidarumo akcija sulaukė didelio susidomėjimo visuose filmą pristačiusiuose miestuose, dėl to kai kuriose kino salėse filmas bus rodomas ir toliau.

Irynos Tsilyk (g. 1982 m. Kijeve) debiutinis dokumentinis filmas „Žemė mėlyna kaip apelsinas“ „Sundance“ (JAV) kino festivalyje gavo apdovanojimą už geriausią režisūrą. Filmas pasakoja apie karo kraštutinumus, jo keliamas traumas ir banalią periferinę egzistenciją kasdienybėje. Filme stebima, kaip paprasta šeima sprendžia karo klausimus, pasitelkdama video kamerą, o Ana ir jos vaikai kartu kuria prasmę iš beprasmio konflikto. Kol išorinį pasaulį kausto bombų garsai ir chaosas, vieniša mama Ana ir jos keturi vaikai karo zonoje sugeba išsaugoti savo namus. Daugybės tarptautinių apdovanojimų sulaukusį filmą prodiusavo žinoma Lietuvos kino režisierė Giedrė Žickytė („Šuolis“) ir jos įkurta studija „Moonmakers“. Statant filmą dirbo gausi lietuvių kūrėjų komanda.

Akciją organizavo: Ukrainos Respublikos ambasada Italijoje; Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje; Lietuvos kultūros institutas; Cineteca Milano; Z-Power-Young People Back to the Movies