Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Bolonijoje veiks Kipro Dubausko kino instaliacija

Lietuvos kultūros institutas

Kipras Dubauskas, Emergency Break

Gegužės 14 d. Bolonijoje, parodos Arte Fiera proga, bus inauguruota Kipro Dubausko kino instaliacija Emergency Break, tapusi pagrindiniu ART CITY Bologna 2022 projektu, kuruotu pagal Elisa Del Prete ir Silvia Litardi bei paruoštu pagal NOS Visual Arts Production.

Emergency Break – tai 16 mm kino instaliacija, pristatanti „gelbėjimo“ temai skirtą trilogiją, kurią lietuvių menininkas Kipras Dubauskas kūrė nuo 2019 m. ir kurios paskutinioji dalis bus sukurta 2022 m. Bolonijoje. Italijoje dar nepublikuoti du menininko filmai – 36 Chambers (3 ‘, 2019 m.) ir Daynighting (9′, 2020 m.) – tai įžanga į Firestarter, numatytą naują filmo produkciją, kurią menininkas kurs Bolonijos mieste, bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu ir Sandra Natali menininkų rezidencija.

Emergency Break – tai „avarinio sustojimo“ pasiūlymas, kaip sako menininkas, – sustojimo akimirka, abejojanti dėl taisyklių ir kontrolės, pasitikėjimo ir kitoniškumo. Palengvėjimas, santykiai bei „gijimo“ procesas, individualiu ir kolektyviniu lygmeniu, tampa pagrindine Kipro Dubausko tema, kuri taip pat reaguoja į dabartinę pasaulinę nepaprastąją padėtį, kurią kelia žmonių ir tautų santykiuose vykstantys pokyčiai.

Savo kuriamame darbe Firestarter požeminėje Bolonijoje menininkas perims ugniagesių komandos darbą, siedamas jį su hagiografine ikonografija, tuo tarpu perspektyviosios Bolonijos arkadų ir kolonų fugos užleis vietą tuneliams, vamzdžiams bei požeminiams vandens keliams, taip pat atkreipiant dėmesį į istorinio paveldo vaidmenį. Tai tuo pačiu tampa ir įvadu į 36 Chambers – iniciacinį menininko filmą, kuriame jis mus kviečia kartu su savimi leistis į 15 dienų ekspediciją, kurios metu nukeliaujama 170 km nuo Vilniaus iki Kauno. Tuo tarpu filme Daynighting, kurio pavadinimas sufleruoja tyrinėjančiąją menininko praktiką ir sąmonės būseną nuo dienos iki nakties, neatpažintas padaras, iš toli mums nešantis žinią, patiria nevaisingą gelbėjimo operaciją.

Kipras Dubauskas (1988) gyvena ir kuria Vilniuje.

Studijavo instaliaciją Royal Academy of Ghent ir skulptūrą Vilniaus dailės akademijoje.

Neseniai surengė personalinę parodą Šiuolaikinio meno centre Vilniuje (2020) ir POST galerijoje Kaune (2019), dalyvavo grupinėse parodose, tokiose kaip ‘’Performing the Fringe’’ Pori Art muziejuje Suomijoje (2021), ‘’Waiting for Another Coming‘’ Vilniuje ir Varšuvoje (2018), „Some Pieces from a Cracked Sidewalk“Gdanske (2017) ir 12-ojoje Baltijos trienalėje (2015).

Kipro Dubausko kino instaliacijos Emergency Break atidarymas gegužės 14 d., 18 val., Urban Innovation Foundation (Palazzo d’Accursio), adresu Piazza Maggiore 6, Bolonija.

Partneriai – Home Movies, Lietuvos kultūros institutas, Sandra Natali Artist Residence.