Lietuvos Kultūros Institutas

BE ATSTUMO: LIETUVOS KULTŪRA BAVARIJOJE 2021

Kultūros naujienos, Projekto Bavarijoje naujienos

Lietuvos džiazas skambėjo garsiausiame Miuncheno džiazo klube

Lietuvos kultūros institutas
Viktorija Gečytė koncertuoja

Lietuvos kultūros sezonas Bavarijoje „Be atstumo“ tęsia premjerų seriją: šįkart visame pasaulyje garsėjantis Lietuvos džiazas įžengė į legendinį Miuncheno džiazo klubą „Unterfahrt“. Tris vakarus išlavinto skonio, per keturis dešimtmečius užauginta auditorija plojo turtingai lietuviško džiazo kultūrai: pašėlusios energetikos „Brave Noises“ kompozicijoms, subtiliam Viktorijos Gečytės ir „The Vibe Tribe“ profesionalumui bei šiltoms Dmitrijaus Golovanovo fortepijono istorijoms.

Rugsėjo 24-26 d. surengti Lietuvos džiazo savaitgalio koncertai sekė pirmąjį Lietuvos rašytojų pristatymą Miuncheno literatūros namuose rugsėjo 23-iają, puikių atsiliepimų Vokietijos žiniasklaidoje sulaukusį performansų kūrėjų debiutą šiuolaikinio meno muziejuje „Haus der Kunst“ bei kitus nuo šių metų kovo vykstančius Lietuvos kultūros sezono renginius.

Trys Lietuvos džiazo vakarai

Populiarus dienraštis „Tages Zeitung“ grupės „Brave Noises“ rugsėjo 24-osios koncertą iš šimtų tą vakarą Miunchene vykusių kultūrinių renginių rekomendavo kaip geriausią! Visi trys Lietuvos džiazo savaitgalio „Listen! Lithuanian Jazz Nights” koncertai sėkmingai varžėsi ne tik su mieste siaučiančiu neakivaizdiniu „Octoberfestu“ (nors garsioji rudens šventė ir atšaukta dėl pandemijos, po Bavarijos sostinės aludes kursuoja būriai privalomais nacionaliniais kostiumais pasipuošusių šventėjų), bet ir su sekmadienį vykusiais rinkimais.

4 džiazo muzikantų fotografija

Grupė „Brave Noises“

„Brave Noises“ (Mantvydas Leonas Pranulis, Karolis Šarkus, Dominykas Žernys, Dominykas Snarskis, Mindaugas Stumbras) klube „Unterfahrt“ atliko ne tik kūrinius iš savo pirmųjų albumų, bet ir naujausią kompoziciją. „Rašėme ją kurį laiką užsidarę sodyboje, tarp miškų. Tiesą sakant, dar neturime pavadinimo, gal kas turi minčių?“, – publikos klausė Mindaugas Stumbras. „Pavadinkite ją „Unterfahrt“! – pasigirdo pasiūlymas, kuris grupės nariams pasirodė gana vykęs.

dainininkė Viktorija Gečytė ir 3 muzikantai

Viktorija Gečytė ir grupė „The Vibe Tribe“

Draugišką, šiltą ir lengvą muzikinį pokalbį su auditorija užmezgė ir vokalistė Viktorija Gečytė, su savo muzikantais – grupės „The Vibe Tribe“ nariais Nicholas‘u Thomas, Damienu Varaillonu ir Mouradu Benhammou atvykusi iš Paryžiaus, kuriame reziduoja jau dešimtmetį. V. Gečytė  programą klube „Unterfahrt“ pradėjo ir užbaigė savo autorine kūryba ir lietuviško folkloro interpretacijomis, taip pat atliko džiazo standartų, klasikinių bei šiuolaikinių kompozicijų.

Dmitrijaus Golovanovo portretas

Dmitrijus Golovanovas

Dmitrijus Golovanovas klubo „Unterfahrt“ publikai pristatė solo programą „Heritage“ („Paveldas“), kuri subtiliai įtvirtino tris vakarus Lietuvos džiazo kūrėjų mezgamą atvirą, betarpišką santykį su auditorija – išties be atstumo, „ohne distanz“. Kiekvieną D. Golovanovo kompoziciją lydėjo istorija apie muzikantui svarbius atsiminimus: vaikystę, tėvus, mokytojus, gimusius savus sūnus, gyvenimo pamokas, meilę, begalybę ir namus.

D. Golovanovo koncerto įrašas https://www.youtube.com/watch?v=YAxNjdIQ65Q 

Turtingos istorijos klubo nenutraukė karantinas

Miuncheno džiazo klubas „Unterfahrt“ įsikūrė 1978 m. priešais požeminę geležinkelio pervažą („unterfahrt“ vok. k. – požeminis įvažiavimas, tunelis). 1998-aisiais klubas persikraustė į buvusios alaus daryklos rūsių patalpas. Per keturis savo istorijos dešimtmečius „Unterfahrt“ užsitarnavo vienos geriausių pasaulio džiazo aikštelių reputaciją – jį į savo gastrolių maršrutus įtraukia daugybė džiazo garsenybių, čia koncertuoja ir didžiausios Vokietijos džiazo žvaigždės.

„Unterfahrt“ į savo kasdienę (!) programą surenka išlavinto skonio, puikaus džiazinio „išsilavinimo“ publiką, kuri karantino metu nenutraukė narystės ir mokėjo už nuotolines koncertų transliacijas. Klubo vadovas Michaelis Stücklis daugiau nei tris dešimtmečius derino darbą „Unterfahrt“ su gydytojo-kardiologo kasdienybe (šiuo metu Michaelis nebeoperuoja širdžių, perėjo į administracinį darbą). Rodydamas klubo sienas puošiančių muzikantų portretus, M. Stücklis pasakojo, kad jie visi šiemet grojo be publikos: „Neįsivaizdavome, ar pavyks išsilaikyti, ar neteks užsidaryti po tiek metų… Teko paaukoti klubo atmosferą, muzikantų ir auditorijos ryšį, bet už nuotolines transliacijas surinkti pinigai leido mums mokėti muzikantams net didesnius honorarus nei paprastai!”, – stebėjosi klubo vadovas.

Gatvės vaizdas

Lietuviška džiazo pristatymas šiame Miuncheno klube užsimezgė prieš dvejus metus, kuomet „Unterfahrt“ programų vadybininkė Anna-Marie Schluifelder dalyvavo Lietuvos kultūros instituto surengtame vizite ir susipažino su Lietuvos džiazo scena. Galutinai trijų dienų programą padėjo sudaryti pernai LKI ir Lietuvos džiazo federacijos surengta virtuali Lietuvos džiazo vitrina, kurioje buvo pristatyti ir „Brave Noises“ su Mantvydu Leonu Pranuliu, ir Dmitrijus Golovanovas, ir Viktorija Gečytė.

Lietuvos kultūros renginiai Bavarijoje – visą rudenį

Spalį Augsburgo galerijoje „Neue Galerie im Höhmannhaus“ bus atidaryta tapytojos Patricijos Jurkšaitytės paroda, o Miuncheno poezijos bibliotekoje „Lyrik Kabinett“ vyks šiuolaikinės Lietuvos poezijos vakaras su  Aušra Kaziliūnaite, Giedre Kazlauskaite, Mariumi Buroku ir Tomu Venclova. Augsburgo medijų meno festivalyje „LAB30“ naują kūrinį pristatys Arturas Bumšteinas. Taip pat Niurnbergo Pop festivalyje vyks grupių „shishi“, „Afrodelic“, „Timid Kooky“ ir „Junior A“ koncertų transliacijos internetu. Į Lietuvos kultūros sezono Bavarijoje programą įeina ir dramaturgės Birutės Kapustinskaitės rezidencija Miuncheno „Residenz“ teatre.

Lapkritį Blaibacho koncertų salėje tris dienas vyks baigiamieji Lietuvos kultūros sezono Bavarijoje renginiai. Prestižinį Bavarijos apdovanojimą – specialųjį Ernsto von Siemenso ansamblių prizą – pelnęs šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ Blaibacho koncertų salėje atliks Žibuoklės Martinaitytės kūrinį „Hado zona“, kurį kompozitorė šių metų vasarą rašė ir reziduodama Blaibache.

Blaibacho koncertų salės fojė bus eksponuojama ir G. Česonio paroda „Ancient Woods“ – šiai parodai fotomenininkas fiksavo seniausius medžius Kauno apylinkių miškuose ir vasaros rezidencijos metu – Blaibache, sekdamas savo viziją apie kadaise Lietuvą ir Bavariją jungusius neperžengiamus miškus. Lietuvos ir Vokietijos chorinę kultūrą savo koncerte sugretins kamerinis choras „Aidija“, akordeonistas M. Levickis atliks plataus stilistinio diapazono programą.

Logotipas

Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje inicijuotą projektą „Be atstumo: Lietuvos kultūros sezonas Bavarijoje 2021″ („Ohne Distanz – Litauische Kultur in Bayern 2021”) organizuoja Lietuvos kultūros institutas, finansuoja Lietuvos kultūros ministerija. Partneriai – Lietuvos ambasada Vokietijoje ir Bavarijos kultūros organizacijos.

Daugiau informacijos apie kultūros sezoną rasite paspaudę šią nuorodą.