Lietuvos Kultūros Institutas

* As A Journal

* AS A JOURNAL naujienos, Kultūros naujienos

Iš Lietuvos į pasaulį: pradedamas leisti naujas kultūros žurnalas „* as a Journal“

Lietuvos kultūros institutas
As A Journal viršelis

Jono Balsevičiaus nuotr.

Lietuvos kultūros institutas pristato naują žurnalą * as a Journal, skirtą kultūra besidomintiems pasaulio skaitytojams. Peržengdamas pandemijos primestą atskirtį, naujasis žurnalas atveria išskirtinę kultūrinio bendradarbiavimo erdvę. Joje Lietuvos ir įvairių užsienio šalių kūrėjai, kuratoriai ir tyrėjai susitinka kolektyviai apmąstyti visuotinai aktualių temų, o skaitytojai kviečiami į jas pažvelgti iš netikėtų kultūrinių perspektyvų.

„Žurnalo* as a Journal leidyba – labai ambicingas, bet gerai apgalvotas sumanymas, kuris atliepia Instituto misiją kurti tvarias tarptautines kultūros partnerystes ir taip aktualinti ​Lietuvos meno vertę,“ – sako Instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė. – Kartu su bendraminčiais kuriame unikalų kultūrinį Trojos arklį – į žurnalo formatą įvelkame ir įvairiapusį bendradarbiavimą, ir kūrybinių idėjų mainus, ir puikius pasakojimus lėtesniam, neskubriam įsiskaitymui.“

Du kartus per metus anglų kalba leidžiamo * as a Journal pavadinimas keičiasi kartu su konkrečiame numeryje analizuojama tema. Ją išvysto kviestiniai žurnalo redaktoriai, pasitelkdami tarptautinį autorių kolektyvą – menininkus, mąstytojus, tyrėjus, kuratorius ir kt. Pirmajame numeryje žvaigždutę keičia „miškas“ („Forest as a Journal“ – „Miškas kaip žurnalas“), antrajame – „kosmosas“ („Cosmos as a Journal“ – „Kosmosas kaip žurnalas“). Rudenį paaiškės, kokios kultūrinės aktualijos bus svarstomos trečiame ir ketvirtame žurnalo numeriuose.

 

Žurnalo viziją kūrė profesionalų komanda

Žurnalo idėją Institutui padėjo išgryninti didelė profesionalų komanda: filosofas Kristupas Sabolius, menotyrininkas Ernestas Parulskis, kultūros atašė JAV, žurnalistė Gražina Michnevičiūtė, menininkas Julijonas Urbonas, menotyrininkė Jogintė Bučinskaitė, kūrybos komunikacijos konsultantas Dovydas Kiauleikis, taip pat Instituto darbuotojų komanda. Pamatinį žurnalo dizainą sukūrė „Godspeed Branding“. „Koncepcijos tobulinimas, žurnalo pavadinimo rinkimas ir dizaino sprendimų paieškos buvo ilgas ir įdomus procesas, vykęs nuo praėjusių metų vasaros ir tapęs ambicinga bendros kūrybos užduotimi”, – prisimena A. Žilinskienė.

„Kultūra yra ne tik saviraiškos, bet ir mąstymo erdvė. Čia kuriamos naujos ir persvarstomos jau įsitvirtinusios sąvokos, o menininkai ir kūrėjai tampa šio proceso iniciatoriai. Labai džiaugiuosi, kad šiuo žurnalu Lietuvos kultūros scena pristato savo mąstymo potencialą,“ – mintimis dalijasi K. Sabolius, talkinantis ir žurnalo redkolegijoje.

Rašytoja, žurnalo redkolegijos narė Vaiva Grainytė mano, kad kultūrinis bendradarbiavimas ruošiant žurnalą * as a Journal sustiprins Lietuvos ir užsienio kultūros kūrėjų ryšius, kurie atlaikys atšiaurią pandemijos epochą. „Lietuvos kultūra yra vis geriau pažįstama pasaulyje, tačiau jos diskursų „supakavimas“ į žurnalo formatą leidžia megzti dar atidesnius ryšius su  tarptautine bendruomene: tokio polilogo puoselėjimas tekstiniu būdu jį daro atsparų pandeminei situacijai ir kuria išliekamąją, istorinę vertę“, – sako V. Grainytė.

Žurnalo * as a Journal redaktorė Kotryna Lingienė pabrėžia naujojo žurnalo unikalumą: „Manau, didžiausia leidinio, nors pristatančio vieną specifinę temą, šiuo atveju – mišką, stiprybė yra įvairiapusiškumas. Tai ir balsų margumas, ir požiūrių bei įrankių skirtybės, ir tyrimo laukai bei specialybės, ir geografija – neįmanoma būtų visų numerio bendradarbių surinkti į vieną vietą ir susitikti gyvai. Visa tai leidžia drąsiai teigti, kad * as a Journal yra žurnalas iš Lietuvos, bet ne apie Lietuvą – jis apie globalius procesus, kurie reikšmingi tiek čia, tiek kitur pasaulyje,“ – nuomone dalijasi K. Lingienė.

 

Pirmojo numerio tema – miškas

Skirtingų temų gylį atskleidžia specialiai kiekvienam numeriui pakviečiami temos redaktoriai ir jų suburiamas bendradarbiaujančių autorių kolektyvas. Pirmojo numerio kviestiniais redaktoriais tapo architektų ir tyrėjų duetas Jurga Daubaraitė  ir Jonas Žukauskas, kurie kartu su 26 menininkais, kuratoriais ir tyrėjais iš Estijos, Didžiosios Britanijos, Latvijos, Lietuvos, Suomijos, Vokietijos apmąstė miško temą. Taip žurnalas iš * as a Journal tapo „Forest as a Journal“ (liet. „Miškas kaip žurnalas“).

Jurga ir Jonas į mišką kviečia pažvelgti kaip į žmogaus sukonstruotą erdvę, kuri neišvengiamai priklauso nuo jo veiksmų: „Tai nebėra gamta, veikiau infrastruktūra, natūralių sistemų aplinka, kuri yra valdoma, eksploatuojama ir reguliuojama žmogaus intervencijų, technologijų, industrijų, institucijų ir agentūrų“.

„Šiame numeryje mes analizuojame praktikas ir jėgas, kurios formuoja miško įvaizdžius ir konceptus, daro jiems įtaką. Žurnale klausiame, kaip kultūrinės praktikos praplečia „optiką“, kurios pagalba visuomenė suvokia mišką?“– pasakoja pirmojo numerio redaktoriai Jurga Daubaraitė ir Jonas  Žukauskas.

Miško temą žurnale iš skirtingų perspektyvų pristato fotografas, biologas Jochenas Lempertas, rašytojas Jonas Žakaitis ir jo kalbinami dizaineriai, architektai ir kultūrinės pirties (Kultuurisauna) įkūrėjai Nene Tsuboi ir Tuomas Toivonenas, kuratorė, rašytoja ir tyrėja Sofia Lemos, kuri rašo apie menininkų Linos Lapelytės ir Manto Petraičio kūrinį. Jurga Daubaraitė ir Jonas Žakaitis kalbina svarbiausiam britų menininkų įvertinimui – Turnerio apdovanojimui 2021 m. nuominuotą architektų ir menininkų duetą „Cooking Sections“ (Danielį Fernándezą Pascualį ir Aloną Schwabe‘ą).

Taip pat numeryje – vizualiųjų menų, architektūros ir aplinkos politikos tyrėja Gabrielė Grigorjeva, fotografai Jonathanas Lovekinas ir Davidas Grandorge‘as, architektė ir tyrėja Signe Pelne, pašnekesyje susitikę kino režisierius, biologas Mindaugas Survila ir režisierė Rugilė Barzdžiukaitė, rašytoja, meno istorikė Amelia Groom, rašanti apie menininkės Eglės Budvytytės kūrinį, menininkė ir architektė Aistė Ambrazevičiūtė, numerio kuratorių kalbinamos Laura Garbštienė ir gamtos tyrinėtoja Onutė Grigaitė. Fotografė Rasa Juškevičiūtė ir kultūros žurnalistė Kotryna Lingienė aplankė baldų kūrėjo Jono Prapuolenio studiją ir archyvą. Prie numerio autorių prisijungė ir dizainerė Monika Janulevičiūtė bei kuratorė, VDA Nidos meno kolonijos vadovė Eglija Inzule. Kuratorė Virginija Januškevičiūtė pristatė ir vėl tapyti pradėjusį fotografą Algirdą Šeškų.

Numerio dizainą, reflektuodama miško temą, sukūrė grafikos dizainerė Gailė Pranckūnaitė.

 

Rudenį žurnalą * as a Journal bus galima įsigyti ir Lietuvoje

Žurnalas bus platinamas užsienyje ir Lietuvoje. Pirmasis numeris iškeliaus ir daugiau nei 100 prenumeratorių: muziejų, galerijų kuratoriams, festivalių organizatoriams, meno tyrėjams ir kultūros žurnalistams ir kitiems kultūros profesionalams visame pasaulyje, bendradarbiavusiems su Lietuvos kultūros institutu ir dalyvavusiems Vizitų programoje.

Jau rugsėjį pirmąjį * as a Journal numerį bus galima įsigyti MO muziejaus parduotuvėje. Spalio mėnesį Lietuvos kultūros institutas pakvies į diskusiją ir žurnalo pristatymą meno mugėje „ArtVilnius“.