Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Oho! Menininkai vėl užgrobia Instituto „Instagram” paskyrą!

Lietuvos kultūros institutas
Portretas

Petras Lincevičius (asmeninio archyvo nuotrauka)

Lietuvos kultūros institutas prieš metus atvėrė savo paskyrą socialiniame tinkle „Instagram“ Lietuvos menininkams. Sėkmės sulaukusią iniciatyvą Institutas tęsia ir 2021-aisiais. Nuo vasario 15 dienos savarankiškai sekėjų bendruomenei prisistatys 35 menininkai, kuriantys Lietuvoje ir įvairiose užsienio šalyse.

Šiais metais Instituto „Instagram“ paskyroje reziduos: Greta Alice, Kristina  Ališauskaite, Akvilė Anglickaitė, Monika Balu, Birutė Bikelytė, Julius Bučelis, Gedvilė Bunikytė, Dominykas Digimas, Dainius Dirgėla, Vilius Dringelis, Marta Frėjutė, Urtė Groblytė, Brigita Kasperaitė, Mone Kielė, Eglė Kuckaitė, Elena Lašaitė, Agnė Latinytė, Karolina Latvytė-Bibiano, Petras Lincevičius, Inga Linevičiūtė, Gerda Liudvinavičiūtė, Milena Liutkutė, Monika Micevičiūtė, Eglė Norkutė, Jolita Puleikytė, Rita Raziūnaitė, Viktorija Skafaru, Kšištof Sokolovski, Tomas Terekas, Andrej Vasilenko, Romas Zabarauskas, o taip pat Artūro Areimos teatro, Šiuolaikinės muzikos ansamblio „Fluorescence“, Stalo teatro, „Twenty Fingers Duo“ kolektyvai.

 

Iš žaidimo į kasdienius įpročius

Pirmojo karantino įkvėpti „Instagram“ paskyros užgrobimai iš vienkartinės akcijos tampa Lietuvos kultūros instituto vykdomos kultūros sklaidos dalimi ir teigiamai vertinama menininkų. Šiais metais savarankiškai prisistatyti Instituto „Instagram“ paskyroje panoro dvigubai daugiau kūrėjų. Nusprendusius „užgrobti“ Lietuvos kultūros instituto paskyrą – suviliojo galimybė pasiekti naujas auditorijas, pristatyti savo naujausius kūrinius, pasidalyti kūrybiniais procesais ir išbandyti sau neįprastus, naujus kūrybos komunikacijos ir bendravimo su publika būdus.

 

Susipažinti ir supažindinti

 

Fotografijų koliažas

Romas Zabarauskas (Arcana Femina nuotrauka), Monika Micevičiūtė (asmeninio arch. nuotrauka), Akvilė Anglickaite (Vismantės Ruzgaitės nuotrauka)

„Instagram“ tinkle savo auditoriją jau subūręs tapytojas Petras Lincevičius mano, kad ši platforma yra tinkama erdvė parodyti savo kūrybą ir tiesiogiai bendrauti su kitais menininkais. „Stebėjau praėjusių metų Lietuvos kultūros instituto Instagramo „užgrobimus“. Man patiko įdomi prisistatymo, darbo proceso fiksavimo forma ir galimybė kūrybą pristatyti platesnei auditorijai. Dėl šių priežasčių ir nutariau sudalyvauti,“ – pasakoja P. Lincevičius.

Tarpdisciplininio meno kūrėja, režisierė Akvilė Anglickaitė susidomėjo neįprastu prisistatymo formatu.  „Man patiko, kad „užgrobimą“ (nelabai legalų veiksmą) siūlo institucija. Toks oksimoroniškas derinys (gerąja prasme) inspiruoja išbandyti šioje platformoje ir kontekste kažką, kas yra nebūdinga ir mano pačios kūrybai,“ – sako  menininkė.

Kino režisierius Romas Zabarauskas yra pirmas kino menininkas, dalyvaujantis virtualioje rezidencijoje.  „Šiemet švenčiu savo kūrybos dešimtmetį, tad stengiuosi išnaudoti progas prisiminti bei priminti savo filmus ir juose atspindėtą Lietuvos įvairovę. Lietuvos kultūros instituto iniciatyva – puiki galimybė pasidalinti savo menu su žingeidžia tarptautinių ekspertų auditorija,“ – apie būsimą užgrobimą pasakoja režisierius.

Kompozitoriaus Dominyko Digimo portretas

Dominykas Digimas (Kristijono Dirsės nuotrauka)

Kompozitorius Dominykas Digimas įsijungti į žaidimą nusprendė įkvėptas kitų menininkų pasirodymų. „Visus praeitus metus stebėjau Instituto IG užgrobiančius kūrėjus. Dalis buvo jau pažįstami menininkai, kurių darbus ir veiklą visada džiugu stebėti. Su kitų kūrėjų darbais susipažinau pirmą kartą ir tai įvyko būtent šios iniciatyvos dėka. Todėl pamaniau, kad ir man būtų džiugu pasidalinti tuo ką darau ir tikiuosi pasiekti klausytojus, kuriems tai taip pat pasirodys artima,“ – savo lūkesčius atskleidžia D. Digimas.

Rugpjūčio mėnesį Instituto paskyroje šeimininkaus fotografas Andrej Vasilenko. Menininkas tikisi, kad dalyvavimas  „Nusprendžiau pasinaudoti proga ir užgrobti Instituto „Instagram” paskyrą, nes noriu dar labiau praplėsti žiūrovų auditoriją ir populiarinti meninės-tiriamosios dokumentinės fotografijos žanrą, atkreipti dėmesį į skirtingus elementus, iš kurių konstruojasi miestas, bei kokius naratyvus jie kuria,“ – mintimis dalijasi fotografas.

 

Pristatyti savo kūrybą ir prisijaukinti „Instagram”

 

Fotografijų koliažas

Agne Latinyte, Karolina Latvytė Bibiano, Andrej Vasilenko (asmeninių archyvų nuotraukos)

Pietų Korėjoje gyvenanti ir kurianti Agnė Latinytė pristatys savo darbus, kuriuose jungia skirtingas kultūrines patirtis ir atlikimo technikas. „Jau 8 metus gyvenu Pietų Korėjoje ir aktyviai dalyvauju šios šalies kultūrinėje veikloje, tačiau noriu prisistatyti ir gimtajame krašte. Pasakyti, kad nors piešiu svetur, bet vis tiek esu ir visada būsiu Lietuvos vaikas,“ – pasakoja menininkė ir priduria, kad dalyvaudama Instituto virtualioje rezidencijoje, nori Lietuvos kultūros padangėse paskleisti naujų spalvų ir rytietiško vėjo. „Kuriu animaciją, komiksus, koliažus, labai mėgstu maišyti  įvairias medijas, o ypač mėgstu derinti skirtingas kultūras! Tikiuosi kad mano lietuviškai-azijietiški menai bus įdomūs.“

Leipcige gyvenanti Monika Micevičiūtė vertina galimybę apsiprasti jau naujoje skaitmeninėje erdvėje. „Praeitais metais mano akį užkabino Instituto „Instagram“ paskyroje vykę menininkų prisistatymai. Šiame socialiniame tinkle esu naujokė, tad noriu jį išbandyti ir atrasti, nes tikiu, kad dabartiniu metu jis yra puiki alternatyva parodų salėms ir mugėms“. M. Micevičiūtė birželio mėnesį pristatys kūrybinį projektą „Kas aš esu? – Identitetas atvaizduose“. Jame menininkė nagrinėja tapatybės temą – fiksuoja per skirtingus ir kompleksiškus fotografinius sluoksnius, juos archyvuoja ir struktūruoja erdvėje pagal vadinamąjį „Mindmap“ principą.

Lietuvą ir Meksiką jungianti vizualiųjų menų kūrėja Karolina Latvytė-Bibiano virtualios rezidencijos metu tikisi prisijaukinti socialinio tinklo erdvę.  „Nesu aktyvi socialinėse medijose, retai kada ten dalijuosi savo kūryba, vis dar neatradau asmeninio ryšio su šiuo formatu. Tad norėjau išsikelti iššūkį ir bent savaitę nuosekliai dalinantis savo darbais bei kūrybiniu procesu su sekėjais. O taip pat yra įdomu išbandyti, kaip  ir sulaukti reakcijų,“ – pasakoja menininkė.

 

Specialios rubrikos iš Izraelio ir Italijos

Tarpininkaujant kultūros atašė Izraelyje Elenai Keidošiūtei, birželio mėnesį Instituto „Instagram“ paskyroje prisistatys šioje šalyje kuriantys iš Lietuvos kilę menininkai. Kultūros atašė Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė supažindins su Italijos kuratorių asmeniniais Lietuvos kultūros topais.

2021-aisiais Institutas ir pats kelioms savaitėms „užgrobs” savo paskyrą: supažindins su kultūros sezono Bavarijoje programa ir joje pristatomais Lietuvos meninkais. Apsilankę Instytoto paskyroje – užsukite į skiltį IGTV – čia rasite skaitmeninių vitrinų vaizdo įrašus: kompozitorių, vizualiųjų menų kūrėjų prisistatymus.

 

Kviečiame sekti –> www.instagram.com/lithuanian_culture_institute