Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Lietuviška scena MATTA festivalyje Italijoje

Lietuvos kultūros institutas

edf

Sekmadienį (2018-05-20) Peskara (Abruzzo regione Italijoje) atsisveikino su gyvybingu, meno scenai skirtu Matta festivalio International Scenarios projektu, jame per teatrą, šokį ir muziką buvo siekiama atskleisti naują požiūrį į urban body, suvokiamą kaip subjektyvumą, grįžtantį į architektūrines, socialines ir politines erdves. Projekto kuratorė Valentina Valentini – scenos menų profesorė Romos La Sapienza universitete, viena iš pripažintų teatro ir vizualiųjų menų eksperčių Italijoje – šioje festivalio dalyje pasiūlė sutelkti dėmesį į Lietuvą.

Festivalio programa International Scenarios (tarptautiniai scenarijai), vykusi gegužės 16 – 20 dienomis, buvo skirta Lietuvos kultūrai – teatrui, kinui, videomenui, kuris, pasak festivalio rengėjų, tarptautiniu mastu pripažintas kaip vienas įdomiausių, aukštą meninę vertę turintis avangardas.

International Scenarios susidėjo iš plataus spektro renginių. Penkias dienas vyko režisieriaus Oskaro Koršunovo rengiamos teatro dirbtuvės, kuriose dalyvavo 15 profesionalių aktorių, susirinkusių iš įvairių Italijos regionų. Gavę net apie 150 dirbtuvėse norinčiųjų dalyvauti aplikacijų, projekto organizatoriai itin džiaugėsi tokiu aktyvumu ir dar kartą įsitikino stipriu italų menininkų susidomėjimu lietuviškąja teatro mokykla. Aktoriai kartu su režisieriumi dirbo nagrinėdami 1901 metais parašytą Antono Čechovo pjese „Trys seserys“, dirbtuvių pabaigoje pristatė kūrinį publikai.

Erdvėje Spazio Matta, kurioje vyko teatro dirbtuvės, lankytojai taip pat galėjo apžiūrėti Tomo Ivanausko fotografijų parodą „Repeticijų energija”, kurioje įamžintos O. Koršunovo repeticijos, čia vyko ir Oskaro Koršunovo paskaita plačiajai auditorijai.

Gegužės 17 d. Anita Trivelli, G. D’Annunzio universiteto profesorė, Jono Meko kūrybos ekspertė ir mylėtoja, pasitelkusi J. Meko kūrybos fragmentus, gausiai susirinkusiai auditorijai skaitė paskaitą, vedė diskusiją apie Meko kūrybą, naujo kino konstravimą, inspiracijos šaltinius bei įtaką jaunesniajai kinematografų kartai.

Gegužės 18 – 19 dienomis kuratorės Ūla Tornau ir Asta Vaičiulytė Museolaboratorio erdvėje, buvusiame tabako fabrike, pristatė savo kuruotą lietuviškų video darbų kolekciją nuo 1990 metų Fast-forward. Lietuvoje video kaip šiuolaikinio meno priemonės atsiradimas sutapo su šalies nepriklausomybės atkūrimu 1990 m. ir buvo tiesiogiai įkvėptas politinių, socialinių ir technologinių pokyčių šalyje. Ši lietuviškų video kūrinių programa apima darbus nuo sukurtų devintajame dešimtmetyje iki šių dienų ir yra sudaryta iš dviejų dalių, kurios atskleidžia skirtingus kūrėjų požiūrio taškus.

Publika Tarptautinius scenarijus pasitiko su dideliu susidomėjimu ir entuziazmu. Nemažai lankytojų daliai Lietuvos teatro, video bei kino scena buvo gerai pažįstama, tad projekto renginiai sukūrė erdvę kokybiškam ir giliam dialogui.

Projekto organizatoriai: Fondazione Aria, Spazio Matta

Projekto partneriai:  Artisti per il Matta, Lietuvos kultūros institutas, Šiuolaikinio meno centras, G. D’Annunzio universitetas, Museo Laboratorio di Città Sant’Angelo, Accademia di Belle Arti di Carrara ir Peskaros savivaldybė

http://www.fondazionearia.it/en/mattafestival/

Nuotraukos  ir tekstas Kotrynos Bėčiūtės