Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Lietuvos dramaturgų pjesės laimėjo prizines tarptautinio konkurso vietas

Lietuvos kultūros institutas

Paaiškėjo Niurnbergo valstybinio teatro rengto dramaturgijos konkurso TALKING ABOUT BORDERS, kuriame šiemet ypatingas dėmesys buvo skiriamas Baltijos šalims, laureatai. Tarptautinė komisija (Heilbronn teatro vyriausias dramaturgas ir direktoriaus pavaduotojas Andreas Frane, latvių dramaturgas ir dėstytojas Lauris Gundars, lietuvių dramaturgas Marius Ivaškevičius, estų teatro kritikas Ott Karulin ir konkurso iniciatorius – Niurnbergo valstybinio teatro atstovas Christianas Papke) iš 25 konkursui pateiktų lietuviškų, latviškų ir estiškų pjesių išrinko tris geriausias.

Pirmoji vieta, pasaulinė premjera Regensburgo teatre ir 3500 Eur prizas atiteko estų autoriui Karl Koppelmaa (1992). Jo pjesė „Singing Green” („Dainuojant žaliai”) – antiutopija apie pokarinę 2031-ųjų Europą, padariusi komisijai įspūdį savo intensyvumu, kalbiniu ir turinio originalumu ir nuoseklumu.

Antrąją vietą ir 2000 Eur prizą laimėjo lietuvių dramaturgės Dovilės Statkevičienės pjesė „The Elephant” („Dramblys”) – šeimos portretas su netektimi, savižudybe ir depresija, kurio tamsą atsveria humoras ir pozityvumas. Komisija atkreipė dėmesį į aukštą teksto kalbinę kultūrą ir autorės talentą, kuris atsiskleidė per poetiškus dialogus, teksto ritmiką, simbolizmą ir apgalvotą scenų struktūrą. Dovilė Statkevičienė baigė teatrologijos magistro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, jos pjesės jau yra pelniusios nominacijų ir apdovanojimų Lietuvoje.

Trečioji vieta ir 1500 Eur prizas atiteko taip pat Lietuvos autorei Virginijai Rimkaitei už pjesę „Patina”. Komisijos dėmesį patraukė dar viena šeimos istorija, jos gąsdinantis komiškumas ir absurdas, kurį atsveria absoliuti pagrindinių herojų emocijų stoka. Virginija Rimkaitė (1991) baigė filologijos studijas. Jos pjesė „Virimo temperatūra 5425” tapo Lietuvos nacionalinio dramos teatro rengiamo konkurso „Versmė” laureatė, autorė taip pat laimėjo Lietuvos rašytojų sąjungos „Pirmosios knygos” konkursą.

Laureatų apdovanojimo ceremonija ir pirmąją vietą laimėjusios pjesės skaitymas vyks Niurnbergo valstybiniame teatre, TALKING ABOUT BORDERS festivalio atidarymo metu birželio 28 dieną. Iki liepos 1 d. vyksiančio festivalio programoje – visų trijų apdovanotųjų pjesių skaitymai, spektakliai ir koncertai iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Lietuvai festivalyje atstovaus ansamblis „Merope”, kuris surengs muzikinį Antano Škėmos romano „Balta drobulė” skaitymą.

Christiano Papke inicijuotas dramos ir teatro projektas „TALKING ABOUT BORDERS“ (liet. „Kalbėjimas apie ribas“) rengiamas nuo 2004 metų. Projekto metu Rytų ir Centrinės Europos dramaturgai kviečiami teikti savo pjeses konkursui, kurio pagrindinė tema – gyvenimas socialinių pokyčių epicentre.
Šio projekto tikslas – geriau susipažinti su kaimynais per jų meninius pasiekimus ir šiandieninį įnašą į savo šalies kultūrinį gyvenimą.

Konkurse jau dalyvavo nemažai pjesių kūrėjų iš Makedonijos, Serbijos, Kroatijos, Bosnijos-Hercogovinos, Albanijos, Bulgarijos, Rumunijos, Ukrainos, Gruzijos, Armėnijos, Lenkijos, Čekijos ir Slovakijos.

2018 m. išskirtinis dėmesys konkurse buvo skiriamas Baltijos šalimis: Latvijai, Estijai ir Lietuvai. Pagal konkurso taisykles, jame dalyvaujančios pjesės turi būti nepublikuotos ir nestatytos teatre. Konkurso nurodyta pjesių tema – „Kalbėjimas apie sienas: gyvenimo jausmas sparčiai besikeičiančiame pasaulyje“.

Daugiau informacijos apie projektą ir dalyvavimo sąlygas:

www.papke.at

www.staatstheater-nuernberg.de