Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Liubline – Birutės Mar ir Aleksandro Rubinovo spektakliai

Lietuvos kultūros institutas

Balandžio 26 d. Liublino žiūrovams bus pristatyti Lietuvos aktorių Birutės Mar ir Aleksandro Rubinovo spektakliai „Dostojevskio angelai“ ir „Koba“.

Pasak kultūros atašė Lenkijoje Rasos Rimickaitės, Lietuvos Nacionalinio dramos teatro aktorė ir režisierė Birutė Marcinkevičiūtė jau yra gerai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje. 2012 metais Torūnėje įvykusiame monospektaklių festivalyje Birutės Mar spektaklis „Antigonė” buvo pripažintas geriausiu festivalio spektakliu ir apdovanotas pagrindiniu, Lenkijos teatro sąjungos įsteigtu prizu. 2014-2016 m. Birutės Mar taip pat daugeliu prizų apdovanotas spektaklis „Žodžiai smėlyje” pagal S. Beckettą buvo parodytas ne tik Vroclave, bet ir Varšuvoje, Valbrzyche bei Boleslavece. Visi Birutės Mar spektakliai sulaukė ne tik lenkų žiūrovų, bet ir įvairių festivalių žiuri aukščiausio įvertinimo.

Aleksandras Rubinovas taip pat darosi vis labiau atpažįstamas Lenkijos žiūrovui. Kauno kamerinio teatro aktoriaus vaidinamas, Stanislovo Rubinovo režisuotas spektaklis „Koba“, prieš tai apkeliavęs daugybę tarptautinių festivalių, kuriuose buvo apdovanotas įvairiais prizais ir premijomis, praėjusiais metais buvo labai gerai priimtas ir tarptautiniame Vroclavo monospektaklių festivalyje bei parodytas Valbrzyche. Spektaklio tema yra itin aktuali, nes, kaip sakė spektaklio režisierius ir prisiminimų knygos „Miške ir scenoje“ autorius Stanislovas Rubinovas, „Tai, ką Stalinas pasėjo, yra gyva. Nes tas baimės, kuri ardo žmogiškumą, kurioje gimsta nusikaltimai, kuri gniuždo, kausto, deformuoja ir naikina, sindromas yra perduodamas genetiškai iš kartos į kartą“.

Abu Lietuvos aktorių monospektakliai yra rodomi Liubline ruošiantis paminėti Liublino unijos 450-ąsias metines.

Balandžio 24 d. Lietuvos Respublikos ambasadoje taip pat vyks Birutės Mar, Lietuvos Respublikos Prezidentės valstybės šimtmečio proga apdovanotos ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“, kūrybos vakaras.