Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Tarptautinis konkursas dramaturgams!

Lietuvos kultūros institutas

Niurnbergo valstybinis teatras kviečia Lietuvos ir kitų Rytų Europos šalių dramaturgus išbandyti jėgas jų rengiamame dramos konkurse.

Dar 2004 m. projekto vadovas Christianas Papke inicijavo dramos ir teatro projektą „TALKING ABOUT BORDERS“ (liet. „Kalbėjimas apie ribas“), kuris jau po metų tapo ypač sėkmingas savo kategorijoje. Rytų Europos autoriai kviečiami teikti savo tekstus dramos konkursui, kurio pagrindinė tema – gyvenimas socialinių pokyčių epicentre.

Šio projekto tikslas – geriau susipažinti su kaimynais per jų meninius pasiekimus ir šiandieninį įnašą į savo šalies kultūrinį gyvenimą. Šio konkurso dėka rašytojai turi galimybę parodyti savo kūrybiškumą tarptautiniame lygmenyje, atkreipti į save Vakarų Europos teatralų dėmesį ir keistis idėjomis.

Iki šiol konkurse spėjo sudalyvauti daugybė pjesių kūrėjų iš Makedonijos, Serbijos, Kroatijos, Bosnijos-Hercogovinos, Albanijos, Bulgarijos, Rumunijos, Ukrainos, Gruzijos, Armėnijos, Lenkijos, Čekijos ir Slovakijos.

Kiekvienas autorius iš Rytų Europos šalies, nesvarbu, ar jis profesionalas, ar tik pradedantysis, gali teikti savo pjesę konkursui. Tarptautinė komisija išrinks tris labiausiai pagrindinę temą atitikusius kūrinius ir apdovanos prizais.

Visos pjesės bus vertinamos anonimiškai ir tik susumavus balsus bus atskleistas laimėjusio darbo autorius. Laimėtojas gaus 3 500 € premiją; antrą vietą užėmęs – 2 000 €; trečią – 1 500 €. Papildomas prizas laimėtojams – jų pjesių vertimas į vokiečių kalbą ir pristatymas skaitant jas apdovanojimų ceremonijoje Niurnberge. Laimėtojai bus pakviesti joje sudalyvauti.

2018 m. išskirtinis dėmesys konkurse bus skiriamas Baltijos šalimis: Latvijai, Estijai ir Lietuvai. Unikali šių šalių kultūrų įvairovė, tikima, atvers kelius netikėtiems siužetams ir įdomiems kūrybiniams sprendimams. Tad visi šios srities kūrėjai kviečiami dalintis savo patirtimi, per dramą atskleidžiant, kuo gyvena, dėl ko nerimauja ir džiaugiasi jų šalies žmonės.

Dalyvauti gali visi asmenys, kurie gyvena Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, yra čia gimę ir turi šių valstybių pilietybę arba yra mažiausiai penkiolika metų šiose valstybėse pragyvenę. Dramos kūrinius galima pateikti estų, latvių ir lietuvių kalbomis. Be originalo, dar reikia pateikti teksto darbinį variantą anglų arba vokiečių kalba. Nėra būtina, kad tekstas būtų verstas profesionalo. Autorius arba autorė konkursui gali pateikti tik vieną dramos kūrinį. Konkurso taisyklės neleidžia, kad pjesė prieš tai kur nors būtų buvusi publikuota ar pastatyta teatre. Dramos kūrinys turi atspindėti pagrindinę konkurso temą „Kalbėjimas apie sienas: gyvenimo jausmas sparčiai besikeičiančiame pasaulyje”. Pjesės veikėjų negali būti daugiau nei penki. Spektaklio trukmė turėtų būti ne trumpesnė nei 70 minučių (vienaveiksmė drama netinka).

Kūrinį konkursui privalo pateikti iki 2018 m. balandžio 15 d. 

Konkursas „TALKING ABOUT BORDERS“ bus pristatytas 2017/2018 m. teatro sezono pabaigą vainikuojančiame keturių dienų festivalyje Niurnbergo valstybiniame teatre 2018 m. birželio pab. (konkrečios datos dar bus tikslinamos).

Daugiau informacijos apie projektą ir dalyvavimo sąlygas: 

www.papke.at 

www.staatstheater-nuernberg.de 

Kontaktinis asmuo: 

Laura Kiehne

laura.kiehne@papke.at