Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto Londonas naujienos

Pakeliui į 2018-ųjų Londono knygų mugę – tarptautiniai Baltijos šalių ir Jungtinės Karalystės iliustruotojų mainai

Lietuvos kultūros institutas

[vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”5647,5646,5644,5642,5640,5639,5638,5636,5634,5629,5628,5627,5621,5620,5617,5616,5615,5612,5611,5610,5605″ title=”Kūrybinės dirbtuvės Vilniaus dailės akademijoje su Emily Hughes (Mindaugo Mikulėno nuotr.)”][vc_column_text]165 menų studentai (po 20 – iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos ir 105 iš Jungtinės Karalystės), 29 keturių šalių kultūros sklaidos, meno ir akademinės institucijos, 18 profesionalių, pripažintų iliustruotojų (6 britai, po keturis – iš Baltijos šalių), dveji metai planavimo ir finansavimo paieškų ir dveji metai veiklos: visi šie skaičiai žymi šių metų kovą prasidėjusį tarptautinį vaikų knygų kūrėjų kultūrinį ir edukacinį menų projektą, kurio rezultatai bus pristatyti Baltijos šalims itin svarbioje 2018 m. Londono knygų mugėje, kuomet Baltijos šalys prisistatys kaip ypatingosios viešnios.

Projekto iniciatoriai – Londone veikianti skaitymo skatinimo iniciatyva „Pop Up Projects CIC“ ir Lietuvos kultūros institutas. Iliustruotojų mainų idėja „Pop Up Projects“ direktoriui Dylanui Calderiui kilo Lietuvos kultūros instituto kvietimu besilankant 2015-ųjų Vilniaus knygų mugėje. Per dvejus metus pavyko užsitikrinti finansavimą iš „Arts Council England“ fondo ir Lietuvos kultūros tarybos, į projekto veiklas įsitraukė partneriai iš Latvijos ir Estijos.

Tarptautinio mainų projekto partneriai Lietuvoje – Vilniaus dailės akademija (Grafikos ir Grafinio dizaino katedra Vilniuje bei Taikomosios grafikos katedra Kaune), Vilniaus dailės akademijos leidykla. Projekte taip pat dalyvauja britų akademiniai partneriai (8-10 institucijų), leidykla „Nobrow“, „House of Illustration“ ir kt. Partneriai Latvijoje ir Estijoje – akademinės institucijos, IBBY Estonia, KUŠ leidykla Latvijoje ir kt.

Pasak Lietuvos kultūros instituto projektų vadovės Rūtos Nanartavičiūtės, projekto metu bus sudarytos galimybės jauniesiems talentams Baltijos šalyse ir JK dirbti ir tobulėti knygų kūrimo srityje kartu su profesionaliais visų keturių valstybių menininkais bei leidėjais. Autoriai ir iliustruotojai pasisems unikalios profesinio tobulėjimo patirties, užmegs ryšius su JK leidėjais, edukacijos, meno ir kultūros organizacijomis.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos vaikų knygų kūrėjai ves kūrybines dirbtuves Jungtinėje Karalystėje bei dalyvaus profesiniuose renginiuose, kuriuose dalysis patirtimi su britų menininkais ir edukacijos specialistais iš koledžų bei universitetų, dirbs su JK leidėjais bei kultūrinėmis organizacijomis.

Pirmasis projekto etapas Lietuvoje jau prasidėjo: du iliustruotojai, knygų autoriai iš JK – Emily Hughes ir Jimas Stotenas kovo 6-9 dienomis dirbo su Vilniaus dailės akademijos Vilniaus ir Kauno fakultetų studentų grupėmis, bendravo su Lietuvos vaikų knygų kūrėjais ir leidėjais.

Pasak E. Hughes, keturios kūrybinių dirbtuvių dienos leido jai pradėti pažintį su Lietuvos kultūra: „Atkreipiau dėmesį, kad jūsų mąstymas yra vizualesnis – net mūsų menų studentai, būsimieji iliustruotojai labiau orientuojasi į istorijos pasakojimą, į tekstą“, – pasakojo britų menininkė. Studentai gilinosi į vadinamąjį „leporello“ knygų kūrimo formatą – armonikos principu lankstomas knygas ir galimybę kurti istorijas per vaizdų seką. Kiekvieno pasakojimo pradžia – atsineštas daiktas (pavyzdžiui – akmenukas, dantų pastos tūtelė, nukirpta plaukų sruoga ir t.t.). Po pirmojo kūrybinių dirbtuvių etapo studentai tobulins savo vizualiuosius pasakojimus, o gegužės mėnesį vėl susitiks su dirbtuvių vadovais.

Balandį ir gegužę į Junginę Karalystę vyks Lietuvos knygų vaikams autorės ir iliustruotojos Lina Dūdaitė, Akvilė Misevičiūtė, Ieva Babilaitė ir Rasa Joni, taip pat jų kolegos iš Latvijos ir Estijos. Jie ves kūrybines dirbtuves su skirtingų britų menų mokyklų studentais.

Visų projekte dalyvaujančių studentų sukurtos knygos bus išleistos ir dalyvaus parodoje Londone knygų mugės metu 2018 m. (JK studentų knygas leis pripažinti leidėjai „Nobrow“, Lietuvoje – VDA leidykla).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]