Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto Bolonija naujienos

Bolonijoje – kūrybiškiausios Lietuvos knygos vaikams ir jų „dirigentai“

Lietuvos kultūros institutas

logo_BCBF

„Dirigentas su teptuku“ – taip vadinasi Bolonijoje atidaroma retrospektyvinė dailininko Kęstučio Kasparavičiaus paroda, kuri yra vienas ryškiausių šiųmetinio Lietuvos prisistatymo tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje akcentų. Balandžio 4-7 dienomis į Boloniją susirenka teptukų ir žodžių „dirigentai“ iš viso pasaulio – leidėjai, knygų ir jų iliustracijų autoriai, spaustuvininkai, literatūros agentai, prekybininkai, medijų kūrėjai.

Kęstutis Kasparavičius yra tikras Bolonijos senbuvis ir pripažinta žvaigždė: čia jis buvo įvertintas garbingu UNICEF diplomu „Illustrator of the Year“ (1994), apdovanotas „Award for Excellence“ (2003), net 13 kartų jo iliustracijos buvo atrinktos į kasmetinę konkursinę iliustruotojų parodą („Illustrators Exhibition“).

„Be galo džiaugiuosi, kad po trejų metų pertraukos vėl vykstu į Boloniją! Turbūt sunku būtų surasti geresnę vietą pasaulyje surengti parodą vaikų knygų iliustruotojui. Be to, šiuo metu čia jau tikras pavasaris, žydi abrikosai, migdolai ir laukia susitikimai su senais pažįstamais, draugais ir leidėjais. Tai kaipgi nesidžiaugsi!”, – emocijų neslėpė „dirigentas su teptuku“ – Kęstutis Kasparavičius.

Bendradarbiaujant Lietuvos kultūros institutui ir Lietuvos kultūros atašė Italijoje Julija Reklaite rengiama K. Kasparavičiaus retrospektyvinė paroda atidaroma balandžio 6 d. Bolonijos miesto muziejui priklausančioje meno ir istorijos bibliotekoje Biblioteca d’Arte e di Storia di San Giorgio in Poggiale.

Dailininkas, geriausiai atpažįstamas iš skaidrių ir kruopščių akvarele spalvintų piešinių, sukūrė iliustracijas daugiau nei 55 knygoms, išleistoms Lietuvos ir pasaulio leidyklų, parašė ir iliustravo 15 knygų. Jo knygos išleistos 26 užsienio kalbomis. Pirmoje K. Kasparavičiaus retrospektyvinėje parodoje pristatomi 30 jo kūrybos metų, daugiau nei 100 iliustracijų ir knygų, parodos kuratorė – Jolita Liškevičienė.

Bolonijos knygų mugė taip pat yra puiki platforma tarptautinės iliustruotojų karjeros pradžiai: pernai čia Lietuvos kultūros instituto pakviesta iliustruotoja Aušra Kiudulaitė šiemet tapo mugės organizuojamo „Tyliosios knygos konkurso“ („Silent Book Contest“) finaliste, jos darbai eksponuojami konkurso parodoje, menininkė dalyvaus mugės renginiuose. Šiemet Institutas pakvietė dalyvauti mugėje kylančią vaikų knygų iliustruotoją Ingą Dagilę, kurios knyga „Drambliai eina į svečius“ apdovanota Knygos meno konkurso diplomu.

Tvirtinant ilgametį įdirbį ir sėkmingą prisistatymą 2011 m. garbės viešnios teisėmis, Lietuvos nacionaliniame stende pristatoma apie 60 gražiausių pastarųjų metų iliustruotų knygų vaikams. Mugės lankytojai galės ne tik apžiūrėti parodą, bet ir išsamiai susipažinti su Lietuvos knygų vaikams panorama specialiai išleistame kataloge anglų kalba, apimančiame laikotarpį nuo 2011 metų.

Pasak Lietuvos pristatymą Bolonijoje kuruojančio Lietuvos kultūros instituto projektų vadovės Rūtos Nanartavičiūtės, šioje mugėje atsiskleidžia pagrindinės leidybos tendencijos bei įvairovė. „Čia turime išskirtinę galimybę užsienio leidėjams, festivalių organizatoriams ir kitiems profesionalams pristatyti geriausias lietuviškas knygas ir jų autorius. Šiemet daugiau dėmesio skirsime Vokietijos vaikų knygų leidėjams, kuriuos norime sudominti bendradarbiavimo galimybėmis, besiruošdami Lietuvos prisistatymui garbės viešnios teisėmis 2017 m. Leipcigo knygų mugėje. Be to, būtent Vokietija šiemet dalyvauja Bolonijos mugėje viešnios teisėmis“, – teigė R. Nanartavičiūtė.

53-iojoje tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje, kuri užima virš 24 tūkst. kvadratinių metrų „teritoriją“, šiemet prisistato 1200 dalyvių iš 98 šalių, tikimasi 25 tūkst. lankytojų, atidaromos 9 specialios parodos.