Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto Bolonija naujienos

Bolonijoje – pirmoji retrospektyvinė dailininko Kęstučio Kasparavičiaus paroda

Lietuvos kultūros institutas

(Kęstučio Kasparavičiaus iliustracija)

Balandžio 6 d. Bolonijos Biblioteca d’Arte e di Storia di San Giorgio in Poggiale atidaroma ryškiausio Lietuvos vaikų knygų dailininko Kęstučio Kasparavičiaus retrospektyvinė paroda „Dirigentas su teptuku“, pristatanti 30 jo kūrybos metų.

Geriausiai atpažįstamas dėl skaidrių ir kruopščių akvarelės technika išlietų iliustracijų dailininkas sukūrė daugiau nei 55 knygų iliustracijas įvairioms Lietuvos ir pasaulio leidykloms, parašė 15 knygų, jo knygos išleistos 26 užsienio kalbomis.

Mylimiausias vaikų knygų kūrėjas Lietuvoje, Kęstutis Kasparavičius yra žinomas ir vertinamas pasaulyje ir ypatingai Bolonijos vaikų knygų mugėje, kur buvo įvertintas garbingu UNICEF diplomu „Illustrator of the Year“ (1994), apdovanotas “Award for Excellence” (2003) ir net 13 kartų jo iliustracijos buvo atrinktos į Illustrators Exhibition. Tad sunku ir įsivaizduoti geresnę vietą pristatyti jo kūrybai nei Bolonijos miesto knygų mugės šurmulyje.

Dailininkas gimė 1954 m. birželio 2 d. Vladislavos kaime, Trakų rajone, Lietuvoje. 1972 m. baigė M. K. Čiurlionio meno mokyklos choro dirigavimo specialybę, 1981 m. Valstybiniame dailės institute įgijo dizainerio specialybę. Yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, aktyviai dalyvauja iliustruotojų parodose, 13 kartų dalyvavo Bratislavos knygų iliustracijų bienalėje (BIB). Daugelį kartų apdovanotas įvairiomis premijomis ir diplomais, nominuotas Nacionalinei Kultūros ir meno, The Astrid Lindgren Memorial Award, Hanso Christiano Anderseno premijoms.

Bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros atašė Italijoje rengiamoje parodoje eksponuojamos po kelias iliustracijas iš daugelio jo knygų, tik kelių paskutiniųjų dailininko kūrybos knygų iliustracijos pateikiamos su paties dailininko tekstais. Ši paroda yra pirmoji dailininko retrospektyva.

 

 

Rengėjai: Lietuvos kultūros institutas, Museo della Città di Bologna s.r.l. Biblioteca d’Arte e di Storia di San Giorgio in Poggiale

Partneriai: Bologna Children’s Book Fair

Parodos kuratorė: Jolita Liškevičienė